Ιδρυση μιας αξιόπιστης σχολής κοινωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΙΔΡΥΣΗ ΜΙΑΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

2. Ένταξη του αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης είτε στην προβλεπόμενη (άρθρο 2 παρ. 1 του Σχεδίου Νόμου) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είτε σε μία νέα Σχολή με τίτλο «Σχολή Κοινωνικών Επιστημών», που μπορεί να προβλεφθεί ως η έκτη Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είναι αυτονόητο ότι η δημιουργία μίας νέας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (ακριβώς επειδή θα είναι η νέα Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε σχέση με τις υφιστάμενες Σχολές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) πρέπει να υπακούει σε αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια, καλύπτοντας ούτως ή άλλως τις προϋποθέσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (άρθρο 11 Ν. 4485/2017 «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις») για την λειτουργία των αυτοδύναμων Τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης.
Για το λόγο αυτό, προτείνουμε στη νέα Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής να ενταχθούν ως αυτοδύναμα αποκλειστικά και μόνο Τμήματα που θα λειτουργήσουν άμεσα ως «Πόλοι Αριστείας», καλύπτοντας τις ακόλουθες σωρευτικές προϋποθέσεις:
α) Θεραπεύουν πεδία των Κοινωνικών Επιστημών (όπως το γνωστικό αντικείμενο της Κοινωνικής Διοίκησης)
β) Υπηρετούν σε αυτά τουλάχιστον οκτώ μέλη Δ.Ε.Π., από τα οποία τουλάχιστον δύο πρώτης βαθμίδας
γ) Έχουν ιδρύσει (ως Τμήματα ή Τομείς Τμημάτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) αυτοδύναμα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών
δ) Έχουν ιδρύσει (ως Τμήματα ή Τομείς Τμημάτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) Ερευνητικά Εργαστήρια.
Η αντικειμενική και απαρέγκλιτη εφαρμογή των συγκεκριμένων προϋποθέσεων θα κατοχυρώσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κεκτημένο που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες στο ΤΕΙ Αθήνας, εξασφαλίζοντας παράλληλα την άμεση νομιμοποίηση του εγχειρήματος στην κοινή γνώμη, στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας εντός και εκτός του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και κυρίως στους νέους προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που θα γνωρίζουν εκ των προτέρων την υψηλή ποιότητα σπουδών που θα προσφέρουν τα Τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Νικολάου
Στέλεχος Νοσοκομείου – Πρόεδρος της Ένωσης Σπουδαστών και Αποφοίτων του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας και Καλαμάτας

ip[
Exit mobile version