“Για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση του Παν. Δυτ. Αττικής και τις διατάξεις για την Δευτεροβάθμια”

ipaidia thumbnail

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – Συναδέλφισσες,-οι Αυτές τις ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για την ίδρυση του . Το νομοσχέδιο στο σύνολο του, επιβεβαιώνει ότι όχι μόνο δε λύνει τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα ΤΕΙ του λεκανοπεδίου αλλά χρησιμοποιείται ως δούρειος ίππος για να προωθηθούν οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. τόσο στην Ανώτατη Εκπαίδευση όσο και στη δευτεροβάθμια.

Με το νομοσχέδιο προχωρά ακόμα παραπέρα η κατηγοριοποίηση των πτυχίων, των τμημάτων και των αποφοίτων αφού διαμορφώνεται ένα «μωσαϊκό» πτυχίων, master (πολυτεχνεία), bachelor (Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής), 2ετή προγράμματα (απόφοιτοι ΕΠΑΛ) με ίδια ουσιαστικά επιστημονικά αντικείμενα και επαγγέλματα.

Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνονται και αρκετά θέματα που αφορούν την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Πιο συγκεκριμένα:

Στην πρόταση ίδρυσης των Κ.Ε.Ε. αναγράφεται «η σκοπιμότητα ίδρυσής τους, σύμφωνα με τις εθνικές και περιφερειακές ανάγκες της εθνικής οικονομίας και σύμφωνα με το εθνικό, περιφερειακό και τοπικό πρόγραμμα δια βίου μάθησης». Οι πόροι των Κ.Ε.Ε. προβλέπεται να προέρχονται και από ιδιώτες, ενώ αφήνεται ορθάνοιχτο το παράθυρο να χρηματοδοτούνται από παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Τα K.E.E. τελικά θα παρέχουν φθηνό εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις μέσω της πρακτικής άσκησης και της μαθητείας ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία των νέων αποφοίτων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης τσακίζει κόκαλα και η «εναλλακτική» προοπτική που τους επιφυλάσσουν είναι η δουλειά των 400€ ή η μετανάστευση.

Η κυβέρνηση συνειδητά αποκλείει από τη συνέχιση των σπουδών τους μαθητές των λαϊκών στρωμάτων των οποίων οι γονείς καλούνται να βάλουν για άλλη μια φορά το χέρι στην τσέπη μιας και η διέξοδος τους

θα είναι, για όσο υπάρχουν ακόμα ΤΕΙ, οι σχολές της επαρχίας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των αποφοίτων των ΕΠΑΛ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και προσανατολίζεται προς τα ΚΕΕ ή στο Μεταλυκειακό έτος μαθητείας. Να ποιος διαχρονικά απαξιώνει την Επαγγελματική Εκπαίδευση και τους μαθητές της.

Με βάση τα παραπάνω, οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέθεσαν πρόταση η ΟΛΜΕ να ζητήσει την απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορούν τη Β/θμια,  που υποβαθμίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών των λαϊκών οικογενειών που φοιτούν στα ΕΠΑΛ μειώνοντας τις δυνατότητές τους για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ ανοίγει το δρόμο για την όξυνση της εργασιακής περιπλάνησης και κινητικότητας των εκπαιδευτικών.

Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από τις δυνάμεις της ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ που αρκέστηκαν στο ότι θα καταθέσουν κάποιους προβληματισμούς στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Συναδέλφισσες,-οι

Όλοι μαζί μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς μέσα από τα σωματεία μας να διεκδικήσουμε την εκπαίδευση που έχουμε ανάγκη!

Μείωση των μαθητών στην τάξη σε 20 στα τμήματα γενικής παιδείας

Σήμερα πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες ώστε κάθε νέος και νέα να έχει ολόπλευρη μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα. Κάθε εκπαιδευτικός να έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά..

ΜΟΡΦΩΣΗ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ!!

 

 

ip[
Exit mobile version