Οι μετεγγραφές στα ελληνικά πανεπιστήμια θα περιοριστούν από το νέο ακαδημαϊκό έτος αφού θα υπάρχει πλαφόν για τον αριθμό των μετεγγραφών στο 10% των εισακτέων ανά τμήμα.

«Η μείωση των μετεγγραφών από τα πανεπιστήμια της επαρχίας προς το κέντρο είναι απολύτως επιθυμητή και καλώς γίνεται. Δεν μπορεί να υπάρξει αντίρρηση γι’ αυτό καμία» ανέφερε στην κάμερα του Star, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Βερέμης.

Την ίδια ώρα όμως επανέρχονται και οι μετεγγραφές από το εξωτερικό, κάτι που ίσχυε μέχρι το 2001. Τώρα η κυβέρνηση σκέφτεται να επαναφέρει το μέτρο. επιτροπή. Ένας φοιτητής, δηλαδή, ο οποίος σπουδάζει σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα μπορεί να μετεγγραφεί σε κάποιο αντίστοιχο ελληνικό πανεπιστήμιο, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει διευκρινιστεί με ποια κριτήρια θα γίνεται αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες τις αιτήσεις θα κρίνει πενταμελής

«Αυτό είναι μία λίγο επικίνδυνη περίπτωση γιατί έρχονται από απίθανα πανεπιστήμια πχ το πανεπιστήμιο του Κοσόβου και μετεγγράφονται σε σχολές δύσκολες του εσωτερικού πράγμα που σημαίνει ότι αδικείται ένα παιδί που μπήκε με το σπαθί του από εδώ και αντίθετα διευκολύνεται ένας που δεν μπορούσε να μπει», σχολιάσει ο κύριος Βερέμης.

Έτσι, δικαίωμα μετεγγραφής σε πανεπιστήμιο του εσωτερικού από αντίστοιχο του εξωτερικού θα έχουν:

· Τα τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας και οι πολύτεκνοι.

· Φοιτητές με σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και όσοι έχουν πραγματοποιήσει δωρεά μυελού των οστών και οργάνου σε συγγενή α’ και β’ βαθμού.

· Όταν το κατά κεφαλήν εισόδημα των μελών της οικογένειας δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 και 8.000 ευρώ.

· Όσοι έχουν αδερφό ή αδερφή φοιτητή.

· Όσοι έχουν γονείς ή κηδεμόνες που έχουν συμπληρώσει 10 μήνες ανεργίας εντός του τρέχοντος έτους.

· Όσοι είναι ορφανοί από τον έναν ή και τους δύο γονείς ή είναι τέκνα άγαμης μητέρας.

Πάντως, οι φοιτητές που συγκεντρώνουν παραπάνω από ένα κριτήριο μετεγγραφής θα μπορούν να κάνουν συνδυασμό κριτηρίων και να αποκτήσουν τα αντίστοιχα μόρια. Αυτό βέβαια μπορεί να επηρεάσει κάποιες κατηγορίες φοιτητών που πληρούν μόνο ένα κριτήριο πχ. τους πολύτεκνους.

star.gr