Εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων: Ενημερωτικό για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας (21/2)

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔03/03/2017 - 22:37 | Author: Newsroom Ipaidia

Την Τρίτη 21/2, πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων Π.Ε./Δ.Ε. νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για όλα τα εργασιακά ζητήματα που αφορούν τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Μία εβδομάδα μετά την πρώτη κινητοποίηση και με τη δέσμευση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας ότι θα έχει ενημερωθεί σχετικά με όσα του κατέθεσε και γραπτώς η αντιπροσωπεία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, δυστυχώς όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά μας για πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων μας με αυτά των μόνιμων συναδέλφων μας, αλλά ο γενικός γραμματέας ισχυρίστηκε και πάλι ότι ελάχιστα από όσα αναλυτικά εκθέσαμε, εμπίπτουν στο υπουργείο Εργασίας.

Ως εκπρόσωπος του γραφείου υπουργού Παιδείας παρευρέθηκε η κ. Μαρίνη και ως αρμόδια από πλευράς υπουργείου Εργασίας η κ. Τσιώλη. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύτηκε ότι κινούνται προς την κατεύθυνση της άρσης των κατάφωρων αδικιών σε βάρος μας, τόσο ως προς τις άδειες (κύησης-λοχείας/αναρρωτικές/κανονικές κ.τ.λ.) όσο και ως προς τα υπόλοιπα: συνάδελφοι με σοβαρές παθήσεις, αδιοριστία, κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου, προσμέτρηση της ώρας της σίτισης σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έγκαιρη και σταθερή καταβολή μισθοδοσίας, παύση των ιατρικών πιστοποιητικών σε ετήσια βάση, επίδομα ανεργίας για όλους τους απολυμένους ασχέτως προϋποθέσεων ή κριτηρίων κ.τ.λ. Οι διαβεβαιώσεις ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζει με ευαισθησία τα θέματά μας (!) όχι μόνο δεν μας πείθει για τις προθέσεις τους, αλλά μας εξοργίζει ακόμα περισσότερο, αφού γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ευθύνη για τα «θέματά» μας βαραίνει αποκλειστικά τους ίδιους και οι πολιτικές τους επιλογές είναι αυτές που ορίζουν τόσο το παρόν και το μέλλον το δικό μας, όσο και τη γενικότερη κατάσταση στο δημόσιο σχολείο. Η κ. Τσιώλη δεσμεύτηκε να εξετάσουν μόνο τα ζητήματα που θεωρούν οι ίδιοι ότι άπτονται του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα δηλαδή: το πλαίσιο για τις άδειες (κύησης/λοχείας, αναρρωτικές, κανονικές, ασθένειας τέκνων) και τις προϋποθέσεις για το ταμείο ανεργίας.

Ο κ. Νεφελούδης, πετώντας το μπαλάκι στο υπουργείο Παιδείας, δεν δεσμεύτηκε για τίποτα από τα παραπάνω, παρά μόνο για μία ασαφή συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Καμία ουσιαστική κουβέντα για το θέμα των μόνιμων διορισμών, το καθεστώς της εργασιακής επισφάλειας με τις κατάπτυστες συμβάσεις εργασίας και τα όσα αυτές σηματοδοτούν ως προς τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε τόνους εμπαιγμού και απειλές για αποχώρηση και λήξη της συνάντησης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας δεν δίστασε να «απαντήσει» στις επίμονες διαμαρτυρίες μας, παραπέμποντάς μας κατά τη συνήθη πρακτική τους στα υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αλλά και στις σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης (!). Χρησιμοποίησε δε και την απουσία των συνδικαλιστικών μας οργάνων, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα όσων με μεγάλη έμφαση του τονίσαμε για δεύτερη φορά.

Με τις κινητοποιήσεις μας στο υπουργείο Εργασίας στις 14 & 21/2 τονίζουμε την ανάγκη για διαρκή αγώνα με στόχο την πλήρη εξομοίωση των εργασιακών δικαιωμάτων μας με αυτά των μόνιμων συναδέλφων μας όσον αφορά: 1) τις άδειες (αναρρωτικές, κανονικές, ασθένειας, γονικές), 2) την ικανοποίηση του αιτήματος των αναπληρωτών με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις να εργάζονται στον τόπο συμφερόντων τους, 3) την κατάργηση του θεσμού των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου (ΑΜΩ), 4) την προσμέτρηση στο διδακτικό ωράριο της ώρας της σίτισης του ολοήμερου προγράμματος, 5) την προσμέτρηση του συνόλου της προϋπηρεσίας και το ξεπάγωμα των ΜΚ, 6) την έγκαιρη και σταθερή καταβολή της μισθοδοσίας μας, 7) τον τερματισμό του καθεστώτος της ετήσιας προσκόμισης ιατρικών γνωματεύσεων, 8) καμία επιπλέον προσθήκη κριτηρίων, προϋπόθεση ή περικοπή στο ήδη εξευτελιστικό επίδομα ανεργίας, όπως επίσης και 9) τα πάγια αιτήματά μας για μόνιμους διορισμούς και 10) συνολική απόσυρση της Υ.Α. Φίλη για το νέου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο και τις αναθέσεις μαθημάτων.

Μετά την ανακοίνωση της Υ.Α. για το ολοήμερο δημοτικό βρεθήκαμε περισσότερο από ποτέ αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της μόνιμης ανεργίας για εμάς και της περαιτέρω υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου. Θέλοντας να συμβάλουμε στις αντιστάσεις ενάντια στις μεθοδεύσεις του υπουργείου Παιδείας, αντιληφθήκαμε ότι τα σωματεία έχουν γίνει έρμαιο συντεχνιακών διαχωρισμών και παραταξιακών ανταγωνισμών. Ακόμα και οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις ομοσπονδίες και τα σωματεία βρίσκονταν στα καθιερωμένα επίπεδα του να βγουν από την υποχρέωση να δείξουν την αντίθεσή τους στα μέτρα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Διαμόρφωσαν στη συνείδηση των συναδέλφων την επικίνδυνη εντύπωση ότι τα προβλήματα που δημιουργούνταν από την Υπουργική Απόφαση ήταν επιμέρους και όχι συνολικά και ότι μπορούσαν να λυθούν με μία άλλη διαχείριση. Αντί να συμβάλουν στην οργάνωση του αγώνα με καθαρές κουβέντες και ενωτικά χαρακτηριστικά, υποβάθμισαν την κρισιμότητα της κατάστασης, μεταφέροντας τις όποιες κινητοποιήσεις για τον Σεπτέμβρη, έχοντας στην ουσία καλλιεργήσει την αποδοχή και την ηττοπάθεια. Αυτό φυσικά διόγκωσε την πολυδιάσπαση και εν τέλει διευκόλυνε την εφαρμογή –στην πράξη– της Υπουργικής Απόφασης συνολικά, την οριστική απόλυση χιλιάδων συναδέλφων που εργάζονταν για χρόνια στην εκπαίδευση, ενώ επιδείνωσε τους εργασιακούς όρους όλων των υπολοίπων.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα ανεχθούμε να παγιωθεί το απαράδεκτο, αντισυναδελφικό και αντιπαιδαγωγικό πλαίσιο των β’ και γ’ αναθέσεων που ακυρώνει την ουσία των μαθημάτων μας και απαξιώνει με ισοπεδωτικό τρόπο τα πτυχία μας. Παλεύουμε ενάντια στις περικοπές ωρών των διδακτικών αντικειμένων μας και απαιτούμε την επαναφορά κάθε καταργημένου διδακτικού αντικειμένου.

Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τα σωματεία για το αυτονόητο, αλλά κυρίως θα ζητάμε από κάθε συνάδελφο, αναπληρωτή και μόνιμο, εκπαιδευτικό ειδικότητας ή δάσκαλο, να αγωνιστούμε μαζί για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα ικανοποιεί όλες τις μορφωτικές και πολιτιστικές ανάγκες των μαθητών.

Αγώνας για:

Απόσυρση της Υ.Α. για τον «νέο» τύπο δημοτικού σχολείου

Μόνιμους διορισμούς

Σύσταση οργανικών θέσεων για όλες τις ειδικότητες/για όλους τους μεταταχθέντες συναδέλφους

Υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των παιδιών και των εργασιακών δικαιωμάτων κάθε εργαζόμενου

  • Εξάλειψη όλων των αδικιών και διακρίσεων σε βάρος των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών

Μείωση των μαθητών ανά τάξη

Πρόσβαση όλων των μαθητών σε υποστηρικτικές δομές ειδικής αγωγής

Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά

Απόκρουση της μετατροπής μας σε αναλώσιμο εργατικό δυναμικό των ΚΔΑΠ, και καμία εκχώρηση δικαιώματος να καθορίζουν οι δήμοι και οι επιχειρήσεις τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών μας, οξύνοντας ακόμα περισσότερο τις ταξικές ανισότητες

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ Π.Ε./Δ.Ε.

[email protected]

Loading...


  • europalso   ideascentral