Έντονη αντίδραση προκαλεί στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους γονείς η πολιτική της κυβέρνησης για ίδρυση των λεγόμενων «Ωνάσειων» σχολείων και ευρύτερη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη στο iPaidia.gr από τις Παρεμβάσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ.Ε., η δημιουργία των νέων αυτών σχολικών δομών ανοίγει τον δρόμο για τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα των προγραμμάτων σπουδών, καθώς η ευθύνη για την εκπαίδευση περνά σταδιακά από το Υπουργείο Παιδείας σε επιχειρηματικούς φορείς.

Κάλεσμα σε αποχή από τις εξετάσεις και συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Οι Παρεμβάσεις Δ.Ε. καλούν τους εκπαιδευτικούς να μην συμμετάσχουν στις εξετάσεις των Ωνάσειων σχολείων στις 3 και 4 Μαΐου, είτε ως επιτηρητές είτε ως μέλη επιτροπών θεμάτων. Ταυτόχρονα, τους προτρέπουν να λάβουν μέρος στις δράσεις που διοργανώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ και συλλόγους γονέων, διεκδικώντας την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 3 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί ενημερωτικές δράσεις στις 12:00 στο μετρό Σεπολίων και στις 11:00 στην πλατεία Αγίου Βλασίου στο Μενίδι, ενώ την Κυριακή 4 Μαΐου στις 8:30 π.μ. οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν σε εξεταστικά κέντρα σε Περιστέρι, Κολωνό και Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η κριτική που ασκείται προς την ΟΛΜΕ, η οποία, σύμφωνα με τις Παρεμβάσεις Δ.Ε., αρνείται να στηρίξει τις κινητοποιήσεις και δεν συγκαλεί συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Καλείται, έστω και «δια περιφοράς», να λάβει αποφάσεις για συμμετοχή στις δράσεις και να προχωρήσει άμεσα σε σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ και Γενικής Συνέλευσης Προέδρων στις 10 Μαΐου, ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό αγωνιστικό πρόγραμμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

Ήδη, 16 ΕΛΜΕ έχουν αιτηθεί την πραγματοποίηση Συνέλευσης Προέδρων και προτείνουν απεργιακό βήμα στις 15 Μαΐου, λίγο πριν από το κλείσιμο των Λυκείων.

Οι επιπτώσεις από Ωνάσεια, Διεθνές Απολυτήριο – ΙΒ και «Ακαδημίες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης»

Το νέο εκπαιδευτικό τοπίο που διαμορφώνεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, περιλαμβάνει τη δημιουργία τμημάτων του (ΔΑ-ΙΒ) σε 15 Λύκεια και την ίδρυση «Ακαδημιών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και campus», με στόχο την ιδιωτικοποίηση της τεχνικής και γενικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, η χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ από τέσσερις συστημικές τράπεζες για σχολική στέγη αποκαλύπτει, όπως υποστηρίζουν οι Παρεμβάσεις Δ.Ε., την πρόθεση να εφαρμοστούν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στη σχολική υποδομή.

Οι μαθητές που θα φοιτούν σε αυτά τα προγράμματα θα αποκτούν πρόσβαση σε πανεπιστήμια χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, έναντι υψηλών διδάκτρων, ενώ οι υπόλοιποι θα υπόκεινται σε πιο αυστηρούς φραγμούς, όπως η τράπεζα θεμάτων και η .

Με γνώμονα την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, οι Παρεμβάσεις Δ.Ε. προτάσσουν:

Να μην ιδρυθεί κανένα Ωνάσειο σχολείο και να καταργηθεί ο νόμος 5174/2025.

Να διατηρηθεί κάθε σχολική μονάδα στις γειτονιές και να ακυρωθούν τα σχέδια για τμήματα ΔΑ-ΙΒ και «Ακαδημίες».

Να διασφαλιστούν οργανικές θέσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς και να καλυφθούν τα κενά με οργανικές τοποθετήσεις κάτω από το όριο των 12 ωρών.

Να εξασφαλιστεί γενναία χρηματοδότηση για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων και η ανέγερση νέων κτιρίων με κρατική ευθύνη.

Δείτε επίσης