Διγαλάκης για Πρότυπα – Πειραματικά Σχολεία: Τα Χανιά να αξιοποιήσουν την ευκαιρία

«Τα Χανιά δεν θα πρέπει να χάσουν την ευκαιρία που δίνει ο νόμος 4692/2020 για την ίδρυση και λειτουργία καθώς τα πλεονεκτήματα από μία τέτοια θετική εξέλιξη θα είναι πολλά και σημαντικά», επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, .

Κατανοώ τους επιμέρους προβληματισμούς που είναι λογικό να υπάρχουν σε κάθε επιχειρούμενη αλλαγή, όμως πιστεύω ακλόνητα ότι εκείνο που πρέπει να προτάξουμε συνολικά, ως κοινωνία (εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές), προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα, είναι η ουσιαστική αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, με κάθε εργαλείο που βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση και όχι με βάση ξεπερασμένες ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες τα τελευταία χρόνια και οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες των καιρών, προκειμένου να δώσουμε στα παιδιά μας ισχυρά εφόδια για το παρόν και το μέλλον τους», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο Χανιώτης Βουλευτής.

Αναλυτικά, στη δήλωσή του ο κ. Διγαλάκης αναφέρει τα εξής:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα συζητείται στα Χανιά, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 4692/2020, που προβλέπει αναλυτικά όλες τις σχετικές διαδικασίες και είναι σε γνώση κάθε ενδιαφερόμενου. Είναι μία συζήτηση χρήσιμη και αναγκαία, που γίνεται με αντικειμενικές δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας, και έχει ως στόχους να αποσαφηνιστούν μια σειρά από επιμέρους θέματα και να διερευνηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις ως προς την ίδρυση Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων.

Επειδή φρονώ ότι το σύνολο της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων θα πρέπει να έχει πλήρη ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, με βάση τα πραγματικά δεδομένα, τα οποία μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει και να διασταυρώσει με ελάχιστη καλή διάθεση, επιθυμώ να επισημάνω – αποσαφηνίσω τα εξής:

Συμπερασματικά: Η λειτουργία Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων είναι μία σημαντική ευκαιρία, την οποία σε άλλες περιοχές της Κρήτης και της υπόλοιπης χώρας οι τοπικές κοινωνίες έχουν ήδη αξιολογήσει ως θετική και επιχειρούν να αξιοποιήσουν προς όφελος συνολικά της κάθε σχολικής κοινότητας. Κατανοώ τους επιμέρους προβληματισμούς που είναι λογικό να υπάρχουν σε κάθε επιχειρούμενη αλλαγή, όμως πιστεύω ακλόνητα ότι εκείνο που πρέπει να προτάξουμε συνολικά, ως κοινωνία (εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές), προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα, είναι η ουσιαστική αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, με κάθε “εργαλείο” που βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση και όχι με βάση ξεπερασμένες ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες τα τελευταία χρόνια και οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες των καιρών, προκειμένου να δώσουμε στα παιδιά μας ισχυρά εφόδια για το παρόν και το μέλλον τους.

ΥΓ.: Σε σημερινή του ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Χανίων επιχειρεί όχι μόνο τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας ως προς τον θεσμό των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, αλλά ψεύδεται κιόλας! Διότι μόνο ψέμα και μάλιστα χοντροκομμένο είναι ο ισχυρισμός ότι “υπήρξαν παρεμβάσεις και απειλές από τον βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Διγαλάκη και τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα προς τους εκπαιδευτικούς” των δύο σχολείων στα Χανιά για τα οποία εξετάζεται η μετατροπή τους σε Πειραματικά».

 

ip[
Exit mobile version