Πίνακας περιεχομένων
Σημαντικά ερωτήματα για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις διαγραφές φοιτητών που υπερβαίνουν την ανώτατη διάρκεια σπουδών έθεσε με κοινοβουλευτική ερώτηση η βουλευτής Β’ Πειραιά με την Ελληνική Λύση, Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου. Η ερώτηση επικεντρώνεται στην ανάγκη αποσαφήνισης της σχετικής νομοθεσίας, ενόψει της επικείμενης εφαρμογής των διατάξεων από τον Σεπτέμβριο του 2025.
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, όπως διαμορφώθηκε με τα άρθρα 34 του ν. 4777/2021 και 76 του ν. 4957/2022, η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου σπουδών οδηγεί σε διαγραφή φοιτητών. Οι μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 454 του ν. 4957/2022 καθορίζουν ότι το νέο σύστημα εφαρμόζεται στους φοιτητές που εισήχθησαν στα ΑΕΙ από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και μετά. Για τους φοιτητές που ήταν ήδη εγγεγραμμένοι, ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας σπουδών ξεκινά από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ανάλογα με το αν είχαν υπερβεί την ελάχιστη διάρκεια σπουδών κατά τη δημοσίευση του ν. 4777/2021.
Δείτε εδώ Μαρινάκης: Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν πέτυχε – Τι είπε για διαγραφές φοιτητών
Αντιδράσεις από τα πανεπιστήμια και τον ακαδημαϊκό χώρο για τις διαγραφές φοιτητών
Το ζήτημα έχει προκαλέσει ευρεία αντίδραση στον χώρο των πανεπιστημίων. Καθώς πλησιάζει το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025, πληθαίνουν οι ενστάσεις και οι προτάσεις από τα ΑΕΙ. Στη Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2024, οι Πρυτάνεις τόνισαν την ανάγκη διάκρισης μεταξύ ανενεργών φοιτητών και εκείνων που συνεχίζουν τις προσπάθειες για ολοκλήρωση των σπουδών τους, προτείνοντας την εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων και την αποφυγή οριζόντιων μέτρων.
Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι μαζικές διαγραφές στα Ιδρύματα, ζητώντας τη δυνατότητα των ίδιων των πανεπιστημίων να κρίνουν κατά περίπτωση. Προτείνεται να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των μαθημάτων που χρωστούν οι φοιτητές, η πρόοδός τους τα τελευταία χρόνια και τυχόν σοβαροί προσωπικοί λόγοι, όπως προβλήματα υγείας.
Επιπλέον, τονίζεται ότι οι φοιτητές που έχουν εγκαταλείψει ουσιαστικά τις σπουδές τους επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα των ΑΕΙ στις διεθνείς αξιολογήσεις. Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η παραμονή φοιτητών χωρίς πρόοδο σπουδών επηρεάζει δυσμενώς τον λόγο φοιτητών προς διδάσκοντες και τα ποσοστά αποφοίτησης, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η θέση των Ιδρυμάτων στις παγκόσμιες κατατάξεις. Αυτή η εξέλιξη δυσχεραίνει τις διεθνείς συνεργασίες και περιορίζει τις ευκαιρίες χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων.
Η καθυστέρηση σε επίπεδο νομοθετικής παρέμβασης έχει προκαλέσει κλίμα ανασφάλειας τόσο στους φοιτητές όσο και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, που αναμένουν σαφείς κατευθύνσεις για το επόμενο διάστημα.
Διαβάστε επίσης Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ποιοί δε θα το λάβουν
Τι προβλέπει το ισχύον πλαίσιο για τις διαγραφές φοιτητών
Απαντώντας στην κοινοβουλευτική ερώτηση, το Υπουργείο Παιδείας, μέσω του Υφυπουργού Νίκου Παπαϊωάννου, διευκρίνισε ότι το υφιστάμενο καθεστώς καθορίζεται από τα άρθρα 76 και 454 του ν. 4957/2022. Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης ορίζεται στην ελάχιστη διάρκεια του προγράμματος σπουδών, προσαυξημένη κατά τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα ή κατά έξι εξάμηνα, σε περίπτωση που η ελάχιστη διάρκεια υπερβαίνει τα οκτώ εξάμηνα.
Παρέχεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης σε εργαζόμενους φοιτητές, σε φοιτητές με αναπηρία και σε αθλητές που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Για αυτούς, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό, ενώ επιτρέπεται και διακοπή σπουδών έως δύο χρόνια συνολικά.
Όσον αφορά τις μεταβατικές διατάξεις, το Υπουργείο υπενθυμίζει ότι κάθε περίπτωση αξιολογείται από τις Γραμματείες και τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, με βάση τα στοιχεία εγγραφής και φοίτησης κάθε φοιτητή, ώστε να διαπιστώνεται εάν υπερβαίνει ή όχι την ανώτατη επιτρεπόμενη διάρκεια σπουδών.
Δείτε επίσης Αιχμές Παραστατίδη: Η ΝΔ κάνει πίσω για τους αιώνιους φοιτητές;