: «Η μόρφωση δεν είναι ατομική ευθύνη των γονιών, είναι ευθύνη του κράτους να την εξασφαλίζει ισότιμα για όλα τα παιδιά». Αυτό τονίζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), σχετικά με τις ανακοινώσεις για το .

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «”Ο,τι και αν εισηγηθεί η Επιστημονική Επιτροπή, ό,τι και να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρουν στο οικογενειακό περιβάλλον οι δικοί τους άνθρωποι (…) με γνώμονα τι είναι καλύτερο για το παιδί τους”.

Η συγκεκριμένη αναφορά του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας κ. Τσιόδρα δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να προτάξει την “ατομική ευθύνη” ακόμα και για την επιστροφή των μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Με ευθύνη της κυβέρνησης η παρακολούθηση των μαθημάτων αφήνεται στην κρίση της κάθε οικογένειας, μακριά από την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης.

Εδώ και μήνες ως ΑΣΓΜΕ ρωτάμε το και η υπουργός κα Κεραμέως αρνείται ακόμα και να συναντηθεί με το θεσμοθετημένο όργανο των γονέων:

Θα προσληφθεί μόνιμο επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία;

Θα εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς χωρίς να μετακυλίσει και αυτό το κόστος στους γονείς;

Θα εξασφαλισθούν ισότιμα όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά μέσα για την τηλεκπαίδευση σε κάθε μαθητή;

Θα μονιμοποιηθούν οι χιλιάδες αδιόριστοι και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ώστε να καλυφθούν όλα τα εκπαιδευτικά κενά στην κάλυψη της διδακτέας ύλης;

Πώς μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής και πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα όταν υπάρχουν σχολικές αίθουσες σε container, χωρίς παράθυρα ή ακόμα και κάτω των 20 τ.μ.;

Τα παραπάνω αναπάντητα ερωτήματα από το υπουργείο, αλλά και η αναγωγή της μόρφωσης των παιδιών μας από κρατική ευθύνη σε ατομική υπόθεση μας γεμίζουν παραπάνω ανασφάλεια και προβληματισμό.

Το καλύτερο για κάθε γονιό είναι να βλέπει το παιδί του να μορφώνεται ολόπλευρα μέσα σε ένα υγιές και ασφαλές σχολικό περιβάλλον. Να βλέπει το παιδί του χαρούμενο από τη γνώση και την κοινωνικοποίηση που του προσφέρει το σχολείο. Να βλέπει το παιδί του να κατακτά τη γνώση σε ένα σχολείο που δεν στερείται σε εκπαιδευτικούς, υποδομές, καθαριότητα, εργαστήρια.

Αντί αυτών, σήμερα η κυβέρνηση μας ανακοινώνει να αποφασίζουμε μόνοι μας αν θα πηγαίνει το παιδί μας σχολείο, αφού δεν μπορεί να εξασφαλίσει την υγιεινή και την ισότιμη μόρφωση.

Καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για την πλήρη και ισότιμη μόρφωση για όλα τα παιδιά».