: Επειδή όπως φαίνεται τα θα ξεκινήσουν με ένα αρκετά σημαντικό ιϊκό φορτίο του κοροναϊού στην κοινότητα είναι πιθανόν να ανοίξουν με ισχυρή σύσταση για μάσκα τουλάχιστον στα μεγαλύτερα παιδιά.

Γράφει ο

Άνοιγμα σχολείων –

Γιατί στα μεγαλύτερα παιδιά;
Γιατί φαίνεται ότι ενώ τα Μικρότερα παιδιά κυρίως κάτω των δέκα ετών δεν μεταδίδουν εύκολα τον κοροναϊό όσο αυξάνεται η ηλικία μετά τα 10 έτη η πιθανότητα να μεταδόσει ένα παιδί την νόσο αυξάνει και φτάνει σχεδόν τα επίπεδα του ενήλικα όταν αυτό φτάνει στο τέλος της εφηβείας.
Επίσης τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν καλύτερα στην χρήση της από τα μικρότερα.

Υπάρχει περίπτωση όμως η χρήση της μάσκας να κάνει κακό στα παιδιά μας;

Η απάντηση είναι ένα ξερό και καθαρό ΌΧΙ.
Σε ένα παιδί που είναι ικανό να πάει σχολείο οποιαδήποτε τυχόν αύξηση του CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) ή μείωση του Οξυγόνου εξαιτίας της μάσκας είναι αμελητέα αν υπάρχει και εύκολα αντιρροπήσιμη από τον οργανισμό.

Και αυτό γιατί τόσο τα μόρια του Οξυγόνου, όσο και του Διοξειδίου είναι τόσο μικρά που είναι αδύνατον να τα εγκλωβίσει η .
Πέρα από το γεγονός ότι έχουμε άπειρα δεδομένα από τη χρήση της μάσκας στο ιατρικό προσωπικό πχ χειρουργοί ή νοσηλευτές που δουλεύουν ώρες με αυτές ουδέποτε έχουν αναφέρει πρόβλημα.

Όμως επειδή η ιατρική είναι επιστήμη πέρα από την προφανή παρατήρηση, έχει και το Πείραμα.
Έτσι επιβεβαίωση σε αυτό, μας δίνει μια τελευταία μελέτη από τη Σιγκαπούρη όπου σε παιδιά από 7 έως 14 ετών δοκιμάστηκαν μάσκες σχεδιασμένες γι αυτά με πολύ καλή εφαρμογή (γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να δούμε διαταραχές στο Οξυγόνο ή στο διοξείδιο τους) και ήταν απολύτως αποκαλυπτικά.

Το τεστ και οι μετρήσεις έγιναν σε δύο περιβάλλοντα. Είτε σε σχολικές αίθουσες με φυσικό αερισμό και θερμοκρασία από 26 έως 32 Κελσίου με υγρασία 50 – 80 % ( θα λέγαμε αρκετά επιβαρυντικες συνθήκες για τα ελληνικά δεδομένα μιας και έγινε στο τροπικό κλίμα της Σιγκαπούρης), είτε σε διάδρομο τρεξίματος για να δοκιμαστούν και στην άσκηση.

Έτσι δεν βρέθηκε καμία σημαντική διαταραχή τόσο στις συγκεντρώσεις του Οξυγόνου, του Διοξειδίου αλλά και του καρδιακού ρυθμού, της αναπνοής και του κορεσμού Οξυγόνου στο αίμα τους.

Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών παρά το ότι ήταν μάσκες με πολύ κλειστή εφαρμογή δεν ανέφεραν δυσφορία. Λίγα που ανέφεραν ήπια δυσφορία δεν είχαν διαφορές στις μετρήσεις τους, άρα η αίσθηση ήταν υποκειμενική και από τη μάσκα την ίδια και όχι από τυχόν επιρροή της στην αναπνοή.
Άρα είναι ασφαλές να φορέσουμε μάσκα στο παιδί μας με την εξαίρεση όπως λέει και το Αμερικανικό CDC των παιδιών κάτω των δύο ετών. Γιατί τα πολύ μικρά παιδιά μπορεί να κάνουν ασφυξία από λάθος χρήση πχ να δέσουν τα λάστιχα γύρω από τον λαιμό τους ή να καταπιουν ή να εισροφησουν ολόκληρη ή κομμάτια της μάσκας.

Επίσης όπως έγραψε σήμερα και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ουσιαστικά δεν υπάρχει αντενδειξη για κανέναν να μην φοράει μάσκα.
Οι ενήλικες και τα παιδιά που έχουν βαριά αναπνευστικά νοσήματα πρέπει και αυτοί να φορούν μάσκα καθώς η επαφή τους με τον ιό θα τους οδηγήσει με σιγουριά σε βαριά νόσο και πιθανότατα στον θάνατο.

Με λίγα λόγια οι μοναδικοί ενδεχομένως όσον αφορά τους ενήλικες που δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα είναι αυτοί που ούτως ή άλλως δεν μπορούν ή δεν πρέπει να κυκλοφορούν καθόλου με την πανδημία.

Συνεπώς η μάσκα είναι ο πλέον εύκολος, ασφαλής και οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας για όλες τις ηλικίες. Οι ωφελειες της χρήσης της είναι όχι μόνο ιατρικές αλλά και οικονομικές καθώς θα επιτρέψει στην κοινωνία μας να λειτουργήσει, μέχρι να βρεθεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο.

«Ήταν ομόφωνη απόφαση το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα», τόνισε η υπουργός Παιδείας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι η μάσκα «είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές». Επίσης, θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, και θα παρέχονται αντισηπτικά από τους Δήμους, μεταξύ άλλων μέτρων.

Ακόμη, διευκρίνισε ότι η ηλικία για τη μάσκα από τους μαθητές είναι υπό συζήτηση και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, μαζί με όλο το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.

Υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εξέλιξη είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας και σε συμφωνία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα.

Επεσήμανε, πάντως, ότι «τα παιδιά δεν διαδραματίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου».

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε πώς θα αναλυθούν σε βάθος τα ενδεχόμενα εμφάνισης κρουσμάτων ή τοπικής έξαρσης. «Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία» είπε η κ. Κεραμέως.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι καθ’ όλα έτοιμο και για την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί.