– Σύψας: Ο καθηγητής αποκάλυψε τους δύο λόγους για τους οποίους πάρθηκε η απόφαση να ανοίξουν τα . Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο

– Μέτρα

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος μίλησε για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό στη χώρα μας, το άνοιγμα των σχολείων αλλά και το πολυαναμενόμενο εμβόλιο της Οξφόρδης, για το οποίο είπε χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να έχουμε χαμηλές προσδοκίες.

Πιο αναλυτικά, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο και θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου με πλήρη σύνθεση των τάξεων, ο κ. Σύψας διευκρίνισε πως οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων είναι ακόμη υπό συζήτηση, ενώ την Πέμπτη η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να καταλήξει στις οριστικές οδηγίες για το πώς θα προσέλθουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης πως τόσο η χώρα μας όσο και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη πήραν την απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παιδεία, καθώς «ο φυσικός τους χώρος είναι το σχολείο» και δεν πρέπει να υπάρχουν ανισότητες στην παιδεία. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κυρίως τα παιδιά του Δημοτικού είναι, κατά τον κ. Σύψα, η πιο ασφαλής ηλικιακή ομάδα όσον αφορά στην πανδημία, καθώς βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών μελετών δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό και προβάλλονται λιγότερο από αυτόν.

Όσον αφορά στη χρήση της μάσκας από τα παιδιά, ο καθηγητής σημείωσε πως οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν πως είναι ασφαλής για τα παιδιά των τριών ετών και άνω, ωστόσο η αρμόδια επιτροπή στη χώρα μας δεν έχει ακόμη καταλήξει για το ηλικιακό όριο που θα θέσει.

Βάσεις 2020: Νέοι πίνακες για ΌΛΕΣ τις σχολές

Τα 5 που θα πρέπει να τηρηθούν με το άνοιγμα των σχολείων

Ο κ. Σύψας επεσήμανε τα πέντε βασικά μέτρα που θα πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Αυτά είναι:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας (εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν θα φορά σε όλες τις τάξεις ή από την Γ’ Δημοτικού και πάνω)
Οι μαθητές δεν θα αλληλεπιδρούν με παιδιά από άλλα τμήματα/τάξεις – Θα έχουν ξεχωριστά διαλείμματα
Αυστηρά μέτρα υγιεινής: καλός αερισμός, απολυμάνσεις, αντισηπτικά
Σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο
Ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων

Για την περίπτωση κρούσματος σε σχολείο, ο καθηγητής σημείωσε τα εξής: «Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά».

Σε ό,τι αφορά στα κυλικεία, η επιστημονική επιτροπή θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση μέχρι αύριο, Πέμπτη 20 Αυγούστου. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τρία:

Τα παιδιά να πηγαίνουν ένα – ένα στο κυλικείο.
Tο προσωπικό του κυλικείου να μοιράζει φαγητό στα παιδιά.
Nα μην ανοίξουν καθόλου τα κυλικεία.

«Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Επιστροφή στα σχολεία αλλά με πρόσθετα μέτρα για μαθητές και καθηγητές εκτός από τη χρήση μάσκας, δηλώνει στο ΕΘΝΟΣ ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ λόγω της έξαρσης του κορονοϊού

Υπέρ της επιστροφής όλων των μαθητών στα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου τάσσεται και ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής, μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, αλλά, όπως διευκρινίζει, θα πρέπει να υπάρξει και επιπλέον συνδυασμός μέτρων ώστε να υπάρχει προστασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Τη σχετική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων σε πλήρη σύνθεση και με όλους τους μαθητές ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι όλοι οι μαθητές θα γυρίσουν ταυτόχρονα στις αίθουσες με μάσκα και μάλιστα σε ένα ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα όπου δεν υπάρχει δυνατότητα ο κάθε μαθητής να έχει το δικό του θρανίο. Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών.

Όπως δηλώνει ο κ.Τσακρής  «Το ιδανικό θα ήταν κάθε μαθητής να καθόταν μόνος του σε ένα θρανίο αλλά και να πηγαίνουν τα παιδιά πρωί – απόγευμα για μάθημα».

Με σύστημα επιτήρησης

Ταυτόχρονα, όπως αποσαφηνίζει, θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα επιτήρησης με εργαστηριακό έλεγχο, ώστε αν χρειαστεί να μπορεί άμεσα να γίνει ένα τεστ και να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κρούσμα κορονοϊού. «Στην περίπτωση αυτή μπορεί και να χρειαστεί να κλείσει ένα σχολείο. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα για εργαστηριακό έλεγχο και ιχνηλάτηση. Γι’ αυτό εναλλακτικά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για τηλεκπαίδευση. Το βασικό εργαλείο, πάντως, είναι η χρήση της μάσκας, αλλά πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός μέτρων προστασίας».

Πάντως ο κ. Τσακρής εξηγεί στο ΕΘΝΟΣ ότι η επιστροφή στα θρανία σε πλήρη σύνθεση αποτελεί μία τάση που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη κυρίως για να υπάρξει ορθή εκπαίδευση των μαθητών αλλά και για την απαραίτητη κοινωνικοποίησή τους. Γι’ αυτό και η χώρα μας κινείται στο ίδιο πλαίσιο και οι ειδικοί προέβησαν στη σχετική εισήγηση προς την κυβέρνηση.

Κεραμέως: Με μάσκες μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία

«Ηταν ομόφωνη απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με αφορμή την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία (με τη χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα κ.λπ).

Εξήγησε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές. Επίσης, διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, αντισηπτικά από τους Δήμους, και άλλα μέτρα θα παρθούν για να είναι ασφαλείς όλοι. Διευκρίνισε ότι η ηλικία για τη μάσκα από τους μαθητές είναι υπό συζήτηση και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μαζί με όλο το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών. Υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εξέλιξη είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας και σε συμφωνία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα.

Επεσήμανε, πάντως, ότι «τα παιδιά δεν διαδραματίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου». Σημείωσε πώς θα αναλυθούν σε βάθος τα ενδεχόμενα εμφάνισης κρουσμάτων ή τοπικής έξαρσης. «Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία» είπε η κυρία Κεραμέως. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι καθ’ όλα έτοιμο και για την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί, για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.