: Κρίσιμη ημέρα είναι η σημερινή καθώς το απόγευμα θα ανακοινωθεί η απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για την παράταση του Δείτε στο ipaidia.gr τι θα γίνει με τα σχολεία.

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα αποφάσεων, καθώς όπως όλα δείχνουν η επιτροπή των λοιμωξιολόγων πρόκειται να εισηγηθεί την παράταση του lockdown στην Αττική σε μία προσπάθεια να μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα αλλά και να αποσυμπιεστούν τα νοσοκομεία.

Το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν 1.784 , εκ των οποίων 880 στην Αττική και 183 στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά στην επικράτεια διενεργήθηκαν 50.247 τεστ, με τον δείκτη θετικότητας να κινείται στο 3,55%. Στο λεκανοπέδιο όπου νοσηλεύεται το 50% των ασθενών με κορωνοϊό, εντοπίστηκαν χθες 880 νέα κρούσματα, ελαφρώς αυξημένα από τα 896 προχθές και την ανοδική τάση στο Κέντρο (241 από 235), τη Δυτική Αττική (41 από 31), τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (156 από 134), τον Πειραιά (152 από 143) και τις Νήσους (23 από 17).

«Το εντατικό testing θα βοηθούσε και στο άνοιγμα των σχολείων»

«Νομίζω ότι αυτό το είναι κάτω από τις προσδοκίες όσων το αποφάσισαν» λέει στο newsit, ο καθηγητής Γενετικής στην Γενεύη, Μανώλης Δερμιτζάκης και συμπληρώνει: «Αυτή η συνταγή δεν δείχνει να πετυχαίνει.

Όλα φυσικά έχουν να κάνουν με το πως λειτουργεί το κοινό. Υπάρχουν απ’ ο, τι φαίνεται παραθυράκια που ο κόσμος τα εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Στην ουσία, δεν υπάρχει απομόνωση, ο κόσμος βρίσκει τον τρόπο να βρίσκεται σε άλλους χώρους. Υπάρχουν συναναστροφές».

Και τι μπορεί να αλλάξει λοιπόν τώρα; Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, κάποια επιπλέον μέτρα θα λειτουργούσαν θετικά. «Ένα από αυτά είναι το συστηματικό testing στους χώρους εργασίας και η τήρηση της σωστής χρήσης της μάσκας σε αυτούς τους χώρους. Ο έλεγχος της μετακίνησης στα νησιά είναι και κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να δούμε. Το εντατικό testing θα βοηθούσε και στο , test δηλαδή σε μαθητές, καθηγητές με παράλληλη χρήση χειρουργικής μάσκας, αραίωση των μαθητών στις τάξεις κτλ.». Όλα τα παραπάνω είναι πράγματα που η επιτροπή των ειδικών συζητά σε αυτή τη φάση.

Τέλος, o κ. Παρασκευής προβλέπει πως η χρήση της είναι κάτι που μπορεί και να ανακοινωθεί σύντομα. O ίδιος θεωρεί ότι θα μπορούσε να είναι θετική η χρήση της σε χώρους με συνωστισμό όπως τα λεωφορεία και λοιπά ΜΜΜ.

«Τα έπρεπε να λειτουργούν πρωί-απόγευμα»

Μεταξύ άλλων, η κ. Λινού υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί κάποια μέτρα πριν το ολικό lockdown, όπως οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε τα σχολεία να λειτουργούν διαφορετικά.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε έκτακτες προσλήψεις ώστε τα σχολεία να λειτουργούν πρωί και απόγευμα ώστε να υπάρχουν τμήματα με λιγότερους μαθητές. «Αυτό θα εξασφάλιζε ότι όλα τα παιδιά θα ήταν στο σχολείο γιατί η τηλεκπαίδευση δημιουργεί ανισότητα καθώς δεν έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση» είπε.

«Θα ήταν τρέλα να »

Από τη μεριά του ο ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στο OPEN, ξεκαθάρισε ότι σχολεία και καταστήματα δεν πρέπει να ανοίξουν τώρα που το σύστημα υγείας πιέζεται τόσο πού.

«Θα είναι τρέλα να ανοίξει η αγορά και τα . Δεν πρέπει να αφήσουμε τα νοσοκομεία να αποτύχουν. Μπορεί να είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή» είπε.