: Το σενάριο της παράτασης του   βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Μόνο στην Αττική εντοπίστηκαν 1.047 μολύνσεις, τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα κατέγραψε 2.147.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και λιανεμπόριο, ωστόσο μετά τον αυξημένο αριθμό , όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Σύμφωνα με το Star, το προβληματίζει αρκετά τους λοιμωξιολόγους. Η μόνη βαθμίδα εκπαίδευσης που θα μπορούσε να ανοίξει είναι τα Λύκεια και όχι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα δημοτικά όπως είχε γίνει στο προηγούμενο lockdown. Έτσι οι μαθητές της Γ΄Λυκείου θα μπορέσουν έστω και για λίγες ημέρες να πάνε στο καθώς σε λίγους μήνες είναι οι .


«Τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό»

«Τα παιδιά σε αντίθεση με όσα νομίζαμε, μεταδίδουν τον ιό όσο και οι ενήλικες» σημείωσε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Mega.

Όπως είπε, προέκυψε ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού μετά το άνοιγμα των σχολείων. «Κόλλησαν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι πήγαιναν από τάξη σε τάξη, και η νόσος μεταφέρθηκε ενδοοικογενειακά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα έπρεπε να λειτουργούν πρωί-απόγευμα»

Μεταξύ άλλων, η κ. Λινού υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί κάποια μέτρα πριν το ολικό lockdown, όπως οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε τα σχολεία να λειτουργούν διαφορετικά.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε έκτακτες προσλήψεις ώστε τα σχολεία να λειτουργούν πρωί και απόγευμα ώστε να υπάρχουν τμήματα με λιγότερους μαθητές. «Αυτό θα εξασφάλιζε ότι όλα τα παιδιά θα ήταν στο σχολείο γιατί η τηλεκπαίδευση δημιουργεί ανισότητα καθώς δεν έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση» είπε.

«Θα ήταν τρέλα να »

Από τη μεριά του ο ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στο OPEN, ξεκαθάρισε ότι σχολεία και καταστήματα δεν πρέπει να ανοίξουν τώρα που το σύστημα υγείας πιέζεται τόσο πού.

«Θα είναι τρέλα να ανοίξει η αγορά και τα . Δεν πρέπει να αφήσουμε τα νοσοκομεία να αποτύχουν. Μπορεί να είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή» είπε.