Ανακοίνωση ΟΛΜΕ για την ανάγκη συνάντησης με την Νίκη Κεραμέως – Από τον Αύγουστο η Ο.Λ.Μ.Ε. είχε καταθέσει σειρά προτάσεων για το ασφαλές .

Θ. Τσούχλος, Πρόεδρος Ο.Λ.Μ.Ε.

Συγκεκριμένα: 1. Δεκαπενταμελή τμήματα, καθώς σημαντικός αριθμός τάξεων υπερέβαινε τους 25 μαθητές.

2. εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο ανωτέρω στόχος
3. ενίσχυση του βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας
4. γενναία οικονομική στήριξη των σχολικών επιτροπών
5. διενέργεια δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ
Πολύ ενωρίτερον (17/3) είχε επισημανθεί ότι σημαντικός αριθμός μαθητών- μαθητριών δεν διέθετε τον απαραίτητο εξοπλισμό ή την πρόσβαση στο διαδίκτυο προκειμένου να παρακολουθήσει οποιαδήποτε μορφή τηλεκπαίδευσης. Επίσης οι περισσότερες σχολικές μονάδες δεν ήταν επαρκώς εξοπλισμένες ενώ σε πολλές οικογένειες δεν ήταν δυνατόν ταυτόχρονα οι γονείς να προσφέρουν τηλεργασία και τα παιδιά να παρακολουθούν τα μαθήματά τους.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ εκτιμούσε πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου και θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και παρά το υπάρχον πλέον δεύτερο σφοδρό κύμα της πανδημίας θεωρούσε πως θα παραμείνουν ανοικτά. Δυστυχώς η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική. Τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 14 Σεπτεμβρίου, ακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός καταλήψεων και στη συνέχεια άρχισε να κλείνει, εξαιτίας κρουσμάτων, σημαντικός αριθμός σχολικών μονάδων.
Αλλά και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με τα υφιστάμενα προβλήματα δεν είχε προχωρήσει ούτε βελτιωθεί μετά τον Μάιο. Λειτούργησε εκ νέου από τις 9 Νοεμβρίου, ιδιαίτερα στην αρχή πλημμελώς. Οι υποδομές του Πανελλήνιου σχολικού δικτύου δεν είχαν ενισχυθεί, ενώ οι συνδέσεις στα σχολεία ήταν παλαιωμένες. Σημαντικός αριθμός μαθητών συνεχίζει να μη διαθέτει φορητές συσκευές ή σύνδεση στο διαδίκτυο. Υπάρχουν ακόμη σοβαρές παραλήψεις και δυσλειτουργίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς άγνωστοι χρήστες εισβάλλουν στις τηλεδιασκέψεις, τις παρακολουθούν, ασχημονούν και υποκλέπτουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Η επικοινωνία με την Υπουργό έχει διακοπεί από τις 8 Οκτωβρίου και καμία ενημέρωση δεν υπήρξε για τα τόσα σημαντικά και ουσιώδη ζητήματα. Η Ομοσπονδία με αίσθημα ευθύνης και σεβόμενη τον κατοχυρωμένο θεσμικά ρόλο της, από τις 20 Νοεμβρίου ζήτησε άμεση συνάντηση με την κ. Κεραμέως. Επειδή δεν δόθηκε καμία απάντηση, το αίτημα επικαιροποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου, όπου δηλώθηκε η διενέργεια παράστασης διαμαρτυρίας του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου. Δυστυχώς η κ. Υπουργός δεν ανταποκρίθηκε.
Η στάση αυτή και η παντελής έλλειψη διαλόγου δεν απομειώνουν στο ελάχιστο την Ο.Λ.Μ.Ε. Πλήττουν όμως βαθύτατα τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και διαταράσσουν την ομαλότητα στο χώρο της Δημόσιας Παιδείας καθώς και τη συλλειτουργία του Κράτους με τους εκπροσώπους 75.000 εκπαιδευτικών.

Η κ. Κεραμέως καλείται άμεσα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν με τον όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα.

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ