Τι πρέπει να κάνετε αν γιαγιά και παππούς αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού

Ο ρόλος της γιαγιάς και του παππού είναι ανεκτίμητος για το παιδί. Το γνωμικό «Του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου» δεν θα μπορούσε να εκφράσει καλύτερα, την αγάπη που έχει μέσα του ο παππούς και η γιαγιά για το εγγόνι τους.

Τι και αν προσπαθείτε εσείς να μάθετε στο παιδί να τρώει από όλα –κρέας, ψάρι- λαχανικά; Τι και αν προσπαθείτε να βάλετε σε τάξη τη διατροφή του παιδιού, να μασήσει καλά τη τροφή του , να μην φάει γλυκό πριν από το κυρίως γεύμα; Έρχονται ο παππούς και η γιαγιά κρατώντας γλυκά στο χέρι , το παιδί αυτόματα χαίρεται και πηγαίνει να αρπάξει τη σοκολάτα παραβιάζοντας τους δικούς σας κανόνες.

Τι πρέπει να κάνετε;
• Μιλήστε ανοιχτά στον παππού και τη γιαγιά. Εξηγήστε για τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας και δώστε τους να καταλάβουν πως αν δεν προσέξουν όλοι μαζί τη διατροφή του παιδιού υπάρχει πιθανότητα και το δικό τους εγγονάκι να γίνει υπέρβαρο. Κάνε τους να νιώθουν τύψεις κάθε φορά που θα το ταΐζουν με κάτι ανθυγιεινό.
• Ζητήστε από τους παππούδες κάθε φορά που το μικρό σας αγγελούδι τους καλοπιάνει ζητώντας γλυκό να παίρνουν αποκλειστικά την άδεια από εσάς μπροστά στο παιδί ρωτώντας σας εάν μπορούν να του δώσουν γλυκό . Έτσι το παιδί συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν κανόνες και ότι όλες οι αποφάσεις παίρνονται πρώτα από εσάς τους ίδιους.
• Ζητήστε από τον παππού και τη γιαγιά να δείξουν την αγάπη τους με κάποια δραστηριότητα που θα προτείνουν στο παιδί και όχι να χρησιμοποιούν σαν μέσο επιβράβευσης το φαγητό. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν εκφράσεις του τύπου: “Εάν είσαι καλό παιδί θα σου πάρω παγωτό “. Θα ήταν καλύτερο να λέγεται: “Να ‘σαι καλό παιδί, για να πάμε στις κούνιες να παίξουμε κτλ.
• Εάν λείπετε αρκετές ώρες από το σπίτι ετοιμάστε εσείς οι ίδιοι το μενού του παιδιού σας από την προηγούμενη μέρα. Ακόμη, μπορείτε να δώσετε στη γιαγιά τη διατροφή του παιδιού καταγεγραμμένη σε ένα χαρτί έτσι ώστε να την ακολουθήσει..
• Προσπαθήστε να μην αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ «ανθυγιεινά» τρόφιμα όπως γαριδάκια, πατατάκια, κρουασάν κτλ. Σε αυτή τη περίπτωση θα έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση τόσο τα παιδιά όσο και οι παππούδες που θα θέλουν να «γλυκάνουν» το εγγονάκι τους με μια λιχουδιά.
• Φυσικά προσέξτε να μην φτάσετε στην υπερβολή. Δεν πειράζει να φάει και ένα γλυκό δύο φορές την εβδομάδα.
• Οι περισσότεροι παππούδες, έχοντας και το κατοχικό σύνδρομο, νομίζουν ότι όσο πιο πολύ μπουκώσουν το παιδί, τόσο πιο καλό του κάνουν. Δώστε τους να καταλάβουν ότι το παιδί πρέπει να μάθει να αντιλαμβάνεται το πότε πεινάει, πότε είναι χορτάτο, πότε διψάει κ.λπ.
• Εάν δείτε ότι πρόβλημα εξακολουθεί να είναι έντονο, κλείστε ραντεβού με έναν διαιτολόγο και εάν είναι δυνατό πηγαίνετε μαζί. Ο διαιτολόγος θα υποδείξει τη σωστή διατροφική συμπεριφορά που πρέπει να ακολουθήσει το παιδί και κατεπέκταση και οι υπόλοιποι που επιμελούνται τη διατροφή του.

ip[
Exit mobile version