Με μηδενική συμμετοχή η χορήγηση φαρμάκων σε ογκολογικούς ασθενείς

ΥΓΕΙΑ 🕔13/12/2018 - 16:14 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Νέο διευρυμένο πλαίσιο για τη χορήγηση φαρμάκων σε καρκινοπαθείς με μηδενική συμμετοχή έχει διαμορφώσει το Υπουργείο Υγείας.

Πέραν της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων σε ογκολογικούς ασθενείς, που χορηγούνται για τη θεραπεία της κύριας νόσου, τώρα πλέον θα χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή και φάρμακα που σχετίζονται με τις επιπλοκές της ασθένειας ή με τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής (πχ φάρμακα υποστηρικτικά της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, αντιεμετικά, αντιθρομβωτικά, αναλγητικά, κορτιζονούχα σκευάσματα, αντιβιοτικά για λοιμώξεις που συνδέονται με τη χημειοθεραπεία κτλ).

Το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή στο αμέσως επόμενο διάστημα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

Με την αλλαγή αυτή προκύπτει μια σημαντική οικονομική ανακούφιση της ευαίσθητης και ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας των ασθενών με ογκολογικά προβλήματα, υλοποιώντας τη βασική πολιτική επιλογή της εγγυημένης και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, με σταδιακή μείωση της συμμετοχής τους στο κόστος.

«Αποτελεί μία θετικότατη εξέλιξη η ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και όλων των ογκολογικών ασθενών. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Υγείας, ουσιαστικά αναγνωρίζει την πολυδιάστατη επίδραση του καρκίνου και της αντιμετώπισής του στην υγεία των ασθενών. Σήμερα μία στρέβλωση διορθώνεται.

Στην Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, είμαστε αισιόδοξοι και με συνέπεια, υπευθυνότητα και σοβαρότητα συνεχίζουμε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας για την εξάλειψη και άλλων στρεβλώσεων και την ουσιαστική βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών με καρκίνο», αναφέρει η ΕΛΛΟΚ.

Loading...
  • europalso

    ideascentral