Κατάθλιψη και διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας στην τρίτη ηλικία

ipaidia thumbnail
Η κατάθλιψη και ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.
Αυτός ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος για όσους ανθρώπους έχουν διαγνωστεί τόσο με κατάθλιψη, όσο και με διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-δανική επιστημονική έρευνα.

Από αυτούς, το 19,4% είχαν κατάθλιψη, το 9,1% διαβήτη τύπου 2 και το 4% τόσο κατάθλιψη, όσο και διαβήτη. Η μέση ηλικία για την αρχική διάγνωση της κατάθλιψης ήταν τα 58,5 έτη και του διαβήτη τα 63 έτη.

Στη διάρκεια της εξαετούς μελέτης (2007-2013) το 2,4% των συμμετεχόντων εμφάνισε άνοια σε μέση ηλικία 81 ετών. Από αυτούς, το 26,4% είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με κατάθλιψη, το 10,8% με διαβήτη, ενώ το 6,7% και με τις δύο παθήσεις.

Η ανάλυση έδειξε ότι η ύπαρξη διαβήτη τύπου 2 σχετίζεται με 20% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, ενώ η διάγνωση κατάθλιψης αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 83%. Όταν συνυπάρχουν κατάθλιψη και διαβήτης σε έναν άνθρωπο, αυτός έχει 117% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας στην τρίτη ηλικία (άνω των 65 ετών).

Ο διαβήτης, η κατάθλιψη και η άνοια γίνονται όλο και πιο συχνές στις ανεπτυγμένες χώρες. Υπολογίζεται ότι το 20% των διαβητικών έχουν και κατάθλιψη.

ip[
Exit mobile version