ΙΣΑ: Κατάχρηση στα αντιβιοτικά για γρίπη-ιώσεις

ΥΓΕΙΑ 🕔29/03/2019 - 15:16 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Την ανησυχία του για την κατάχρηση των αντιβιοτικών κατά την περίοδο της επιδημίας της γρίπης εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Καλεί το υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει ώστε να μη χορηγείται κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή γιατρού και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές να ενημερώσουν άμεσα για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών στη διάρκεια των ιώσεων.

«Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς αγοράζουν από το φαρμακείο αντιβίωση, χωρίς συνταγή γιατρού, με τα πρώτα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης. Η άσκοπη κατανάλωσή τους καθιστά τα αντιβιοτικά λιγότερο αποτελεσματικά, καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους, ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση των ανθεκτικών μικροβίων που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία» αναφέρει ο ΙΣΑ.

Δηλώνει εξίσου ανήσυχος και με τη «συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των θανάτων» από τον ιό της γρίπης και τονίζει ότι, παρά το γεγονός πως η επιδημία παρουσιάζει σημάδια ύφεσης, οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης.

Σε δήλωσή του για το θέμα, ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει ότι «η χώρα μας πληρώνει ακριβά την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με συνέπεια να έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανθεκτικών μικροβίων στον κόσμο, από τα οποία χάνονται ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς, είναι η μόνη χώρα στον Δυτικό κόσμο όπου ο ασθενής μπορεί να προμηθευτεί φάρμακα από το φαρμακείο χωρίς συνταγή γιατρού. Οι υγειονομικές αρχές θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει τους πολίτες για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών πριν ξεκινήσει η περίοδος των ιώσεων και της γρίπης και να έχουν διασφαλίσει ότι κανένα φάρμακο δεν θα χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού».

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή    ideascentral

    europalso