Ενα φλιτζάνι καφές ή ένα ποτήρι κρασί κάνουν καλό στο έντερο

Ολλανδοί επιστήμονες έχουν δώσει μια άλλη εικόνα στη φράση «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα», καθώς βάσει της έρευνας που διεξάγουν, ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα ποτήρι κρασί φαίνεται, επίσης, να βοηθήσει στη διατήρηση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο.

«Συνολικά, βρήκαμε 60 διατροφικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ποικιλομορφία. Τι ακριβώς σημαίνουν αυτά, είναι ακόμα δύσκολο να εξηγηθεί» δήλωσε η μία εκ των ερευνητών, Αλεξάνδρα Ζχερνάκοβα, από το πανεπιστήμιο της Ολλανδίας.

Οι ερευνητές συνέλεξαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή, τις φαρμακευτικές συνταγές και την υγεία σε πάνω από 1.100 άτομα. Στη συνέχεια ανέλυσαν δείγματα DNA από κατεψυγμένα κόπρανα.Σε αντίθεση με άλλες μελέτες, η ολλανδική έρευνα επικεντρώθηκε σε υγιείς ανθρώπους, καθότι σε προηγούμενες μελέτες είχαν επιλεχθεί να εξεταστούν ασθενείς συγκεκριμένων ασθενειών.

Οι ερευνητές μέσα από αυτή την έρευνα κατάφεραν να προσδιορίσουν 126 παράγοντες που σχετίζονται με τις αλλαγές στη σύσταση της μικροβιακής κοινότητας ενός ατόμου. Μετά την ανάλυση των δειγμάτων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά γιαούρτι, το βουτυρόγαλα, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μια μεγαλύτερη ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου. Παράλληλα, διαπίστωσαν πως η κατανάλωση καφέ, τσαγιού και κρασιού μπορούσε να ωφελήσει ακόμα περισσότερο το έντερο.

«Βάσει όσων γνωρίζουμε μέχρι τώρα, πρόκειται για την πρώτη έρευνα η οποία αξιολογεί συστηματικά ένα ευρύ φάσμα ξενιστών καθώς και περιβαλλοντικών παραγόντων σε σχέση με το έντερο» τόνισε η γενετίστρια Ζινγκουάν Φου από το πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες, η οποία συνεργάστηκε με τους Ολλανδούς ερευνητές για την έρευνα αυτή.

ip[
Exit mobile version