Απειλή για τους άντρες το πολύ και ψητό κρέας

Οι άντρες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας και πολλά προϊόντα κόκκινου κρέατος (όπως το μπέικον και τα λουκάνικα) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, ιδίως εάν τα ψήνουν στο γκριλ ή στα κάρβουνα, προειδοποιούν επιστήμονες από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) οι οποίοι παρακολούθησαν επί εννέα χρόνια την πορεία της υγείας περισσότερων από 175.000 ανδρών.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας όχι μόνον είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη, αλλά ιδιαιτέρως αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν προχωρημένες μορφές του καρκίνου αυτού.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» και διεξήχθη σε μια προσπάθεια να ξεκαθαριστεί εάν τελικά το κρέας σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη ή όχι, δεδομένου ότι οι προγενέστερες μελέτες είχαν αντικρουόμενα ευρήματα.
Αν και η παρούσα μελέτη δεν δίνει οριστική απάντηση στο ερώτημα, σαφώς υποδηλώνει ότι τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα και οι μέθοδοι μαγειρέματος με πολύ υψηλές θερμοκρασίες (κυρίως το ψήσιμο στο γκριλ και το μπάρμπεκιου) επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδηλώσεως καρκίνου του προστάτη.
Όπως γράφουν η δρ Ρασμί Σίνχα και οι συνεργάτες της στο NCI, παρακολούθησαν 175.343 άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής, τα οποία μεταξύ άλλων περιείχαν ερωτήματα για την κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος, καθώς και τον τρόπο μαγειρέματος.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές υπολόγισαν τα επίπεδα ορισμένων δυνητικά καρκινογόνων ουσιών στη διατροφή των εθελοντών τους.
Τα 9 χρόνια που ακολούθησαν, 10.313 από τους άνδρες ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού και 419 πέθαναν από τη νόσο.
ip[
Exit mobile version