Ακοή: Υστερεί στην Ελλάδα η παρακολούθηση των προβλημάτων

ΥΓΕΙΑ 🕔26/02/2019 - 17:15 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Κάνουμε σαν να μην … ακούμε τις ανάγκες μας για καλύτερη ακοή, αλλά και για πρόληψη στην Ελλάδα της κρίσης, επισημαίνουν οι επιστήμονες ενόψει της 3η Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας Ακοής.

Λόγω της έλλειψης κεντρικού προγράμματος πρόληψης, πάνω από το 70% των μωρών που εμφανίζουν πρόβλημα ακοής δεν παρακολουθούνται και αρκετά από αυτά δεν προχωρούν σε έγκαιρη ολοκληρωμένη διάγνωση και αντιμετώπιση, με τεράστιες συνέπειες.

Το φετινό σύνθημα «Ελέγξτε την ακοή σας», που ακολουθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο καθηγητής ΩΡΛ και διευθυντής της Β΄ ΩΡΛ Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θωμάς Νικολόπουλος.

«Ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά με τη γέννηση του παιδιού. Δυστυχώς, στη χώρα μας είμαστε πολύ πιο πίσω από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, διότι δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα πρώιμης ανίχνευσης βαρηκοΐας των νεογνών. Ενώ έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, εδώ και αρκετά χρόνια, κρατικό πρόγραμμα, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στα δημόσια μαιευτήρια συνολικά. Στο Δημόσιο όλα επαφίενται στη πρωτοβουλία ερευνητικών προγραμμάτων ή τοπικών κλινικών, γεγονός που σημαίνει ότι άλλοτε γίνεται έλεγχος και άλλοτε δεν γίνεται. Στον ιδιωτικό τομέα, στις περισσότερες μαιευτικές κλινικές, ενώ παλιά συμπεριλαμβάνονταν στο "πακέτο" της γέννας, τώρα στην εποχή της οικονομικής κρίσης ο έλεγχος της ακοής ανήκει συνήθως σε ένα επιπλέον προαιρετικό "πακέτο" με άλλες εξετάσεις και έξτρα χρεώσεις με αποτέλεσμα να επιλέγεται από μερικούς μόνο γονείς και έτσι να μην εξετάζονται και να μην διαγιγνώσκονται αρκετά κωφά νεογνά», αναφέρει.

Σήμερα υπάρχουν παραμελημένα περιστατικά παιδιών, επειδή δεν μπήκε έγκαιρα διάγνωση, θα υποστηρίξει ο κ. Νικολόπουλος στην ημερίδα με θέμα «Κοινωνική προσέγγιση της βαρηκοΐας, πρόληψη, διάγνωση, αποκατάσταση σε παιδιά και ενήλικες» που διοργανώνει ο Σύλλογος Ακοοπροθετιστών Ελλάδας, την Παρασκευή 1 Μαρτίου, 10:00- 12:30 το πρωί στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων. Αμέσως μετά, από τις 12:30 έως και τις 18:00 θα πραγματοποιηθεί δωρεάν προληπτικός ακοολογικός έλεγχος για κάθε ενδιαφερόμενο στο υγειονομικό κέντρο του δήμου, Σόλωνος 78.

Επίσης, θα αναφερθεί στα άτομα που παρουσιάζουν απότομη απώλεια ακοής και στη σημασία της άμεσης βοήθειας από ωτορινολαρυγγολόγο. «Στην απότομη απώλεια ακοής, ο ασθενής πρέπει να πάει τάχιστα στον ωτορινολαρυγγολόγο για άμεση αντιμετώπιση με φάρμακα. Ο έλεγχος με μαγνητική τομογραφία για αποκλεισμό όγκου στον εγκέφαλο η άλλες εξετάσεις, όπου χρειάζεται, για αποκλεισμό παθήσεων, όπως η ρευματική αρθρίτιδα ή άλλα αυτοάνοσα νοσήματα είναι απολύτως αναγκαία», επισημαίνει.

Στη Ημερίδα θα μιλήσει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ακοοπροθετιστών Ελλάδας Θάνος Τσίγκος και θα αναφερθεί στις ομάδες εκείνες που πρέπει να ελέγχονται οπωσδήποτε, αλλά και στην εξέλιξη των ακουστικών βαρηκοΐας.

«Πολύ συχνά αρκετοί άνθρωποι ζουν χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι δεν ακούν κάποιους ήχους ή λέξεις. Γι' αυτό, όλοι θα πρέπει να ελέγχουν την ακοή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου απώλειας ακοής, όπως είναι οι ενήλικες άνω των 50 ετών, αυτοί που εργάζονται σε θορυβώδες περιβάλλον, όσοι ακούν μουσική σε υψηλή ένταση για μεγάλα χρονικά διαστήματα και όσοι έχουν προβλήματα με τα αυτιά τους. Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μικρά σε μέγεθος και η ψηφιακή τεχνολογία τα κάνει εύκολα στην χρήση τους. Πολλά μοντέλα μπορούν να συνδεθούν ασύρματα με το κινητό τηλέφωνο για συνομιλίες, αλλά και για την εύκολη ρύθμιση παραμέτρων του ακουστικού από την οθόνη του κινητού, όπως είναι η ένταση. Σήμερα είναι δυνατή η σύνδεση του ακουστικού με το internet, ώστε να γίνονται ρυθμίσεις από τον ακοοπροθετιστή από απόσταση. Η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να συνδέσουμε τα ακουστικά βαρηκοΐας ασύρματα και με άλλες συσκευές, όπως είναι η τηλεόραση, κάνοντας πιο εύκολη την καθημερινότητα των χρηστών» θα πει χαρακτηριστικά.

Τέλος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ακοολογίας Τεχνολογίας Δημήτριος Χρυσικός, θα τονίσει, μεταξύ άλλων, τις οικονομικές διαστάσεις της μη αντιμετώπισης της βαρηκοΐας.

Όπως τονίζει «περισσότεροι από 52 εκατομμύρια πολίτες έχουν προβλήματα ακοής στην Ευρώπη, με το κόστος της μη επαγγελματικής αποκατάστασης, να οδηγεί εκτός των άλλων σε πρόωρη συνταξιοδότηση και απολύσεις από την εργασία με το κόστος να εκτιμάται στα 178 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η ραγδαία αύξηση του αριθμού των βαρήκοων σε συνδυασμό με την τεχνολογική εξέλιξη των ακουστικών βαρηκοΐας, οδήγησαν τις εφαρμογές ακουστικών παγκοσμίως κατά το 2018 να αγγίζουν τα 12 εκατομμύρια».

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας EuroTrak του 2018. Σύμφωνα με αυτήν, οι άνθρωποι με απώλεια ακοής που δεν φορούν ακουστικά, κινδυνεύουν από κατάθλιψη, σωματική εξάντληση, διαταραχές ύπνου και απώλεια μνήμης. Η έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Ακουστικών Βαρηκοΐας, αναλύει πληροφορίες από χιλιάδες ανθρώπους με απώλεια ακοής σε Ευρωπαϊκές χώρες. Περίπου το 30% των συμμετεχόντων που πήραν μέρος στην έρευνα, πιστεύουν ότι η απώλεια της ακοής συνδέεται με κατάθλιψη, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου, με το 20% των ερωτηθέντων να συνδέουν τις δύο καταστάσεις, ενώ το 13% έως 22% αυτών των ανθρώπων δήλωσε ότι τα άτομα με προβλήματα ακοής ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso