Τι γίνεται όταν πίνουμε αναψυκτικά

Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν την αρνητική επίδραση που έχουν τα αναψυκτικά στον οργανισμό μας. Λίγοι όμως γνωρίζουν ακριβώς το γιατί…

Σαράντα λεπτά μετά ολοκληρώνεται η απορρόφηση της καφεΐνης κι έτσι κάθε σύστημα του σώματος αντιδρά. Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται, η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει και το συκώτι απελευθερώνει ακόμη περισσότερα σάκχαρα στο αίμα.

Με τον καιρό, η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών αρχίζει να επηρεάζει κάθε όργανο του σώματος.

Εγκέφαλος

Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών επηρεάζει το νευρικό σύστημα και ιδιαίτερα τα κέντρα απομνημόνευσης στον εγκέφαλο. Η επεξεργασμένη ζάχαρη εμποδίζει την παραγωγή μιας χρήσιμης χημικής ουσίας που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας (BDNF). Όταν τα επίπεδα του BDNF είναι χαμηλά, καθημερινές λειτουργίες όπως η μάθηση και η απομνημόνευση γίνονται εξαιρετικά δύσκολες.

Καρδιά

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι ακόμη και ένα κουτάκι αναψυκτικό την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας καρδιοπάθειας.

Πνεύμονες

Η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται επίσης με τον αυξημένο κίνδυνο παθήσεων του αναπνευστικού, όπως το άσθμα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος.

Δόντια

Κάθε φορά που πίνουμε μια γουλιά αναψυκτικό, η ζάχαρη δεσμεύεται με τα βακτήρια το στόματος κι έτσι παράγονται επικίνδυνα οξέα. Τα οξέα αυτά διαβρώνουν το σμάλτο κι έτσι συσσωρεύεται πλάκα στα δόντια

ip[
Exit mobile version