Τα γραπτά μηνύματα ενός ψεύτη. Πώς τα εντοπίζουμε;

Η επιστήμη της μη λεκτικής επικοινωνίας εξάλλου, μας είχε βγάλει αρκετές φορές από τη δύσκολη θέση. Λίγο η αποφυγή της οπτικής επαφής, λίγο η προσπάθεια αλλαγής πορείας της κουβέντας, λίγο ο διαφορετικός τόνος της φωνής και άλλα τέτοια κόλπα, μας έκαναν να εντοπίζουμε το ψέμα από χιλιόμετρα μακριά…

Όχι, φυσικά. Άγρυπνος φρουρός μας μία έρευνα που αποκάλυψε κάποια πρώτα
στοιχεία για το πώς να εντοπίζουμε αν ο «συνομιλητής» μας μας λέει ψέματα μέσω μηνυμάτων.

Σημείο κλειδί είναι ο χρόνος ανταπόκρισης. Η έρευνα υποστηρίζει ότι ο ψεύτης χρειάζεται τουλάχιστον 10% περισσότερο χρόνο για να απαντήσει.

Εάν λοιπόν ανταλλάσσετε μηνύματα και ξαφνικά ο άλλος σταματήσει και κάνει μία μεγάλη παύση πριν να σας απαντήσει μάλλον σκέφτεται πώς να καλυφθεί.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 100 φοιτητών του Πανεπιστημίου του Brigham Young (BYU) και οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι κατά πρόσωπο ένας άνθρωπος έχει 54% περισσότερες πιθανότητες, να εντοπίσει αν κάποιος άλλος του λέει ψέματα αλλά χωρίς οπτική ή ακουστική επαφή, η υπόθεση αυτή δυσχεραίνει.

Ωστόσο, δεδομένου του περιορισμένου δείγματος των συμμετεχόντων, εσείς ας έχετε κατά νου ότι μία καθυστερημένη απάντηση μπορεί να σημαίνει ότι ο συνομιλητής σας απλά είναι απασχολημένος τη δεδομένη στιγμή.

ip[
Exit mobile version