Νερό: 12 παράξενα πράγματα γύρω από το βασικό στοιχείο της ζωής

Το εκπληκτικό φαινόμενο Leidenfrost, η δεξαμενή νερού στο διάστημα και άλλα…παράξενα

Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο ζωής. Μάλιστα, είναι τόσο οικείο για τον ανθρώπινο οργανισμό που πραγματικά νομίζουμε ότι το γνωρίζουμε 100%. Κι όμως διαβάζοντας τα παρακάτω 12 παράξενα πράγματα για εκείνο, θα αντιληφθείτε πως ίσως μέχρι τώρα δεν γνωρίζατε τα πάντα για το βασικό υγρό στοιχείο της ζωής.
1. Μόνο το 1% του νερού της Γης είναι πόσιμο
Γνωρίζαμε ότι το 70% της Γης καλύπτεται από το νερό, είτε αυτό είναι σε υγρή μορφή, δηλαδή Ωκεανοί, λίμνες και ποτάμια, είτε σε στερεή μορφή, δηλαδή πάγοι. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι πως μόλις το 1% αυτού του νερού είναι πόσιμο και αυτό το ποσοστό πρέπει να μοιραστεί και να καλύψει τις ανάγκες 6,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Εξαιτίας, λοιπόν αυτής της δυσαναλογίας οι πολίτες των υπανάπτυκτων χωρών δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό.
2. Υπάρχει πινακίδα που μετατρέπει τον αέρα σε νερό
Γνωρίζατε ότι στη Λίμα του Περού υπάρχει πινακίδα που μετατρέπει τον αέρα σε νερό; Κι όμως ακούγεται παράξενο, ωστόσο είναι μια εξαιρετική και χρήσιμη τεχνολογική εφεύρεση του Πανεπιστημίου Μηχανικής και Τεχνολογίας της χώρας. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για πινακίδα που στο εσωτερικό της αποτελείται από πέντε συσκευές που εξάγουν υδρατμούς από τον αέρα χρησιμοποιώντας έναν συμπυκνωτή και φίλτρα, όλα αυτά με τη βοήθεια της υγρασία στην ατμόσφαιρά της περιοχής που φτάνει στο 98%.

ip[
Exit mobile version