: Από αναβολή σε αναβολή πάει η επιδότηση τεχνολογικού εξοπλισμού σε μαθητές και φοιτητές.  Η πλατφόρμα ήταν να ανοίξει αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Μαρτίου.

H σχετική ψηφιακή πλατφόρμα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κοινωνία της Πληροφορίας, αναμένεται να είναι στον αέρα στα μέσα Μαρτίου, με την ημερομηνία ενεργοποίησής της πρακτικά να μετατίθεται άλλο ένα 15θήμερο αργότερα κι αυτό παρά το γεγονός ότι η δράση προχωρεί με τη μορφή της απευθείας ανάθεσης, η οποία βασικό στόχο εφαρμογής έχει τη σύντμηση του απαιτούμενου χρόνου. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), πάντως, βρίσκεται ήδη στα υπουργικά γραφεία για υπογραφές.

Χθες, 24 Φεβρουαρίου, αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» οι τρεις σχετικές αποφάσεις για τις απευθείας αναθέσεις τεχνικού συμβούλου για τη δράση, υπηρεσιών ανάπτυξης και υποστήριξης της παραγωγικής λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας και υπηρεσιών δημοσιότητας, υποστήριξης και ενημέρωσης του κοινού.

Σύμφωνα με την απόφαση για την ανάπτυξη των υπηρεσιών, η συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου ορίζεται σε κατ’ ελάχιστον τέσσερις μήνες από την υπογραφή Σύμβασης και μέχρι την ολοκλήρωση της δράσης. Πηγές κοντά στην υπόθεση επισημαίνουν, πάντως, ότι το σύστημα αναπτύσσεται ήδη από την εταιρία που το έχει αναλάβει σημειώνοντας ότι οι βασικές δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν σχετίζονταν με τις διαλειτουργικότητες αλλά και το GDPR.

Η δράση θα είναι ουσιαστικά το πρώτο έργο, το οποίο θα προχωρήσει με άμεσες δαπάνες που θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ως εκ τούτου καθυστέρησε και η έγκριση των σχετικών πιστώσεων χωρίς την οποία δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι συμβάσεις, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση «Ψηφιακή Μέριμνα» έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών για την αγορά φορητών ηλεκτρονικών συσκευών μέσω , στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται να δίνεται επιταγή () αξίας 200 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο που φοιτά σε εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα. Το Πρόγραμμα υποστήριξης μαθητών/φοιτητών/σπουδαστών για την αγορά υπολογιστικών συσκευών (computing devicestablets, laptops, desktop pcs) μέσω , θα απευθύνεται κατ’ εκτίμηση σε έως 645.000 μαθητές/φοιτητές/σπουδαστές.

Η είσοδος των δικαιούχων στην ψηφιακή πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς του TAXISnet χωρίς να απαιτείται ούτε η υποβολή αίτησης δεδομένου ότι η ταυτοποίηση και η επαλήθευση του δικαιούχου θα γίνεται αυτόματα ώστε άμεσα να λαμβάνουν έναν κωδικό, με τον οποίο θα έχουν την έκπτωση των 200 ευρώ στην αγορά λάπτοπ ή τάμπλετ.

Εάν ο ενδιαφερόμενος ανήκει στους δικαιούχους θα έχει δύο επιλογές,

είτε να το αποστείλει απευθείας ηλεκτρονικά σε κάποιο e-shop, από το οποίο επιθυμεί να αγοράσει τον εξοπλισμό ή

να το εκτυπώσει και να πραγματοποιήσει την αγορά του από κάποιο φυσικό κατάστημα.

Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να αγοράσει συσκευή μεγαλύτερης αξίας απ’ αυτήν του , θα συμπληρώνει ο ίδιος το υπόλοιπο ποσό.

Επισημαίνεται ότι η προσμονή μαθητών και φοιτητών για τη δράση είναι πολύ μεγάλη, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από το ότι μεγάλα καταστήματα τεχνολογικού εξοπλισμού ήδη εγγράφουν σε λίστες ενημέρωσης για τις εξελίξεις του ενδιαφερόμενους.

Ποιοί θα είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του voucher των 200€ ευρώ θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του του στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.

Το εκτιμώμενο πλήθος των , όπως προκύπτει από τις αποφάσεις της ΚτΠ στη «Διαύγεια», ανέρχεται σε περίπου 645.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ.

Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ. Για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ.

Στους δικαιούχους θα συμπεριλαμβάνονται και όσοι δικαιούνται να λάβουν το επίδομα οικογενειακού επιδόματος του αλλά αντ’ αυτού έχουν επιλέξει να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα της Πρόνοιας, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό περίπου 10%.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ