: Άνοδος στα ρετιρέ – Συνολικά 61.950 υποψήφιοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων πήραν το εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται πως,  συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή  ήταν σε 70.714, εκ των οποίων 59.466 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 11.248 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ. Συμμετοχή στις εξετάσεις είχαν δηλώσει 97.205 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών.

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας) ενώ αντίστροφα υπάρχουν αυξομειώσεις στις χαμηλόβαθμες σχολές των περιφερειακών ΑΕΙ.

Τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής με 7.540 μόρια είχε το τμήμα λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα στην Καβάλα, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Επίσης, για τους υποψηφίους που κατέθεσαν μηχανογραφικό για Δημόσιο ΙΕΚ, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα εξής:

Εχουν δοθεί στη δημοσιότητα η βαθμολογία του τελευταίου εισακτέου σε κάθε προσφερόμενη ειδικότητα σε κάθε Δημόσιο Ι.Ε.Κ. για την κάθε κατηγορία υποψηφίων (γενική/ειδική). Απεστάλησαν ηλεκτρονικά στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην Ο.Α.Ε.Δ.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στο Υπουργείο Τουρισμού καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας, ώστε να υποστηριχθεί στα αντίστοιχα Ι.Ε.Κ. η διαδικασία των εγγραφών. Όσον αφορά τα Ι.Ε.Κ. εποπτείας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), έχει προετοιμαστεί η διαδικασία καταχώρησης και παρακολούθησης των εγγραφών των επιτυχόντων μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΠΗΓΑΣΟΣ, στο οποίο έχουν πρόσβαση τα ΙΕΚ αυτά.

Οι υποψήφιοι μπορούν να συνδεθούν στην ιστοσελίδα του παράλληλου μηχανογραφικού (https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr) με τους κωδικούς των πανελλαδικών εξετάσεων και να πληροφορηθούν το αποτέλεσμά τους. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει στην ίδια ιστοσελίδα σύνδεσμος με μια λίστα με τους επιτυχόντες, η οποία περιέχει μόνο τον κωδικό εξετάσεων κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων με οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό φέτος ανήλθε σε 21903, εκ των οποίων 19993 υποψήφιοι είναι απόφοιτοι Λυκείων σχολικού έτους 2022-2023, ενώ 1910 είναι απόφοιτοι παλαιότερων ετών. Επίσης, 151 υποψήφιοι επιλέχθηκαν στην ειδική κατηγορία, ενώ 21752 επιλέχθηκαν στη γενική κατηγορία.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης αποτελεσμάτων, οι επιτυχόντες του παράλληλου μηχανογραφικού είναι συνολικά 16231. Πιο συγκεκριμένα, οι 16081 είναι επιτυχόντες στη γενική κατηγορία και 150 στην ειδική κατηγορία.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ