Τι δείχνουν τα  βαθμολογικά στοιχεία  για τις σε Ιατρικές και Νομικές Σχολές, αλλά και σε τμήματα των Πολυτεχνείων.Η διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων υπό τη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού φαίνεται ότι είχε σαν αποτέλεσμα να παρουσιαστεί η εικόνα μιας παιδείας «κάτω από τη βάση», με το 47% των υποψηφίων να παραδίδουν γραπτά κάτω των 10.000 μορίων στα Αρχαία Ελληνικά και το 51% στην Ιστορία.

Σύμφωνα με την εκτίμηση που παρουσιάζει η εφημερίδα «Τα Νέα», και όπως προκύπτει από τα στοιχεία, φέτος φάνηκε ένα γιγαντιαίο εκπαιδευτικό χάσμα, με τους καλούς μαθητές να αποδεικνύονται «καλύτεροι» και τους αδύναμους να αποδεικνύονται βαθμολογικά ασθενέστεροι. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν τα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας που καταγράφθηκαν στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, το οποίο είναι κοινό μάθημα για όλα τα επιστημονικά πεδία.

: Το μάθημα – έκπληξη

Μάθημα-έκπληξη αποδείχθηκε η Βιολογία, η οποία… αποδεκάτισε τους άριστους και έριξε τις στις Ιατρικές Σχολές. Στην κατεύθυνση Θετικών Επιστημών και στην Υγεία φέτος οι υποψήφιοι είναι 1.065 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ και στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουμε φέτος 2.294 υποψηφίους λιγότερους σε σχέση με πέρυσι. Επίσης οι αναβαθμολογήσεις στη Γλώσσα από το 11,5% εκτινάχθηκαν στο 17,17%

: Οι εκτιμήσεις ανά κατεύθυνση

1. Στο των Ανθρωπιστικών Επιστημών διαφαίνεται πτώση των βάσεων εισαγωγής. Σε τμήματα του πεδίου θα υπάρξει βέβαια πιθανώς και σταθερότητα των βάσεων σε σχέση με την περσινή διαδικασία. Στις Νομικές Σχολές της χωράς αναμένεται πτώση βάσεων. Στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία φέτος το 27,3% των υποψηφίων του πεδίου έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 16%. Στα Αρχαία Ελληνικά κάτω από τη βαθμολογική βάση έγραψε το 47%, με αντίστοιχο περσινό ποσοστό στο 31%. Στην Ιστορία από 47% των χαμηλόβαθμων γραπτών πέρυσι, είχαμε φέτος πάνω από 50%. Καις την Κοινωνιολογία όμως ένα 38% των υποψηφίων ήταν κάτω των 10.000 μορίων, με το αντίστοιχο ποσοστό στα Λατινικά πέρυσι να ήταν πολύ χαμηλότερο.

2. Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών επίσης αναμένεται η κίνηση στις να είναι πτωτική, κυρίως από την πίεση που ασκούν οι βαθμολογίες στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και ακόμα περισσότερο στη Χημεία. Ειδικά στη Χημεία είχαμε φέτος ένα 48% των των χαμηλόβαθμων γραπτών (42% πέρυσι), αλλά από την άλλη πλευρά και περισσότερες από την περσινή χρονιά, άριστες επιδόσεις.
Στη Φυσική και τα Μαθηματικά συνολικά οι επιδόσεις ήταν καλύτερες από πέρυσι στα «ρετιρέ» των βαθμολογιών και τα χαμηλόβαθμα γραπτά λιγότερα.

3. Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο των Επιστημών Υγείας, αναμένεται επίσης πτώση για τις με ρυθμιστή εδώ τη Βιολογία. Μικρή πτώση θα έχουν και τα μεσαία τμήματα του πεδίου. Όμως η πτώση αυτή, σε καμία περίπτωση δεν θα προσεγγίζει την πτώση του 2ου πεδίου. Στους αριστούχους, οι υποψήφιοι με γραπτά άνω των 18.000 μορίων, από 28% πέρυσι, έπεσαν φέτος στο 15%.

4. Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο όπου και διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης (λόγω αριθμού θέσεων και υποψηφίων) ο ανταγωνισμός θα είναι υψηλός. Εδώ περιμένουμε κυρίως άνοδο βάσεων στα περισσότερα τμήματα. Στην Πληροφορική το 44,75% έγραψε κάτω από τη βαθμολογική βάση.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επαναλάβουμε ότι ευθεία σύγκριση με την περσινή διαδικασία δεν μπορεί να υπάρξει καθώς φέτος έχουν καταργηθεί οι συντελεστές βαρύτητας. Πιο καθαρή εικόνα της κίνησης των βάσεων ωστόσο θα έχουμε όταν ανακοινωθεί και η κλιμάκωση των βαθμολογιών των υποψηφίων.

Μέχρι τις 17 του μήνα οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώνουν τα μηχανογραφικά τους δελτία ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, ενώ οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ θα ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Τα μαθήματα με τη μεγαλύτερη επιτυχία – αποτυχία

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Το 47,18% των υποψηφίων έγραψε φέτος κάτω από τη βάση ενώ το 2019 το ποσοστό ήταν 31,72%.

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Στην κλίμακα 18-20 το ποσοστό μειώθηκε στο 0,75% από 1,75% που ήταν πέρυσι. Στις άλλες βαθμολογικές κλίμακες δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή.

2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ: Στους αριστούχους παρατηρήθηκε αύξηση αφού από 9,74% που ήταν πέρυσι, φέτος ανέβηκε στο 14,41%. Στις χαμηλές βαθμολογίες έχουμε λιγότερους υποψηφίους και το ποσοστό τους από 46,59% κατέβηκε στο 33,13%.

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Οι αριστούχοι μειώθηκαν από 1,82% σε 6,35% ενώ οι χαμηλόβαθμοι αυξήθηκαν από 7,76% σε 17,34%.

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Φέτος έχουμε λιγότερους αριστούχους και περισσότερους στις χαμηλές βαθμολογίες.

ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ: Δεν επηρέασε τόσο πολύ όσο αναμενόταν τις διαφορές στη βαθμολογία.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ: Έχουμε λιγότερους αριστούχους αφού το ποσοστό τους φέτος είναι 15,21% από 28,14% που ήταν το 2019. Στο πεδίο αυτό παραδοσιακά έχουμε τις μικρότερες διακυμάνσεις βαθμολογιών από όλα τα άλλα πεδία.

4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Και στο πεδίο αυτό το ποσοστό των αριστούχων όπως και σε όλα τα άλλα πεδία μειώθηκε, ενώ το ποσοστό των χαμηλόβαθμων αυξήθηκε πολύ αφού από 27,22% που ήταν πέρυσι φέτος έγινε 41,86%.

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ: Τα ευκολότερα θέματα αύξησαν τον αριθμό των αριστούχων, οι μεσαίες κλίμακες παρέμειναν σταθερές, ενώ το ποσοστό των μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση μειώθηκε από 43,03% σε 39,76%.

Τα άλλα μαθήματα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ