– Εκτιμήσεις για τις : Πώς θα κινηθούν οι βάσεις σε 44 σχολές. Σταθερότητα και πιθανή μικρή άνοδος, σύμφωνα με ειδικούς, θα καταγραφεί σε κάποια τμήματα. Οι προθεσμία και η παράταση για το μηχανογραφικό


: Χρονιά πτώσης των βάσεων θα είναι η φετινή, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία τουλάχιστον για τα τρία πρώτα πεδία, ενώ στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο αναμένεται σταθερότητα και μικρή άνοδος σε ορισμένα τμήματα.

Το 2019 κατά 746 ήταν λιγότεροι οι για τα πανεπιστήμια σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ στις βαθμολογίες «κάτω από τη βάση» τα γραπτά ήταν περίπου στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι (φέτος 43.897 γραπτά, πέρυσι 45.170).
Όπως αναφέρει ο εκπαιδευτικός και αναλυτής στατιστικών στοιχείων της εξεταστικής διαδικασίας, Γιώργος Χατζητέγας, που έχει επεξεργαστεί τους πίνακες πρόβλεψης στην κίνηση των που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής», εντυπωσιακό στοιχείο της φετινής διαδικασίας αποτελεί το γεγονός ότι οι υποψήφιοι φαίνονται να επιλέγουν εύκολα παλαιότερα τμήματα των ΤΕΙ που έχουν ενταχθεί στα πανεπιστήμια.

Για παράδειγμα, αναφέρει ότι το νέο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στα Ψαχνά που έχει ενταχθεί στο συγκεντρώνει φέτος πολύ περισσότερες προτιμήσεις υποψήφιων φοιτητών από τα παλαιότερα τμήματα που λειτουργούσαν στο ΤΕΙ Χαλκίδας και απορροφήθηκαν από το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας.

Δείτε  τις βαθμολογίες στα

Πάντως, η κίνηση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο, όπως αναφέρει ο κ. Χατζητέγας, αναμένεται να είναι η παρακάτω:

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών η μέση επίδοση των υποψηφίων εφέτος παρουσίασε μικρή άνοδο 42 μορίων, ενώ στις του 2019 προσήλθαν 2.800 λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι. Τα παραπάνω οδηγούν σε σημαντική πτώση των μορίων σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα του πεδίου.

Να ληφθεί ωστόσο υπόψη ότι και οι ήταν εφέτος κατά 400 λιγότεροι στη βαθμολογική περιοχή άνω 17.500 μορίων σε σχέση με πέρυσι. Κατά συνέπεια, οι Νομικές Σχολές στη χώρα θα παρουσιάσουν πτώση, με την τελευταία Νομική Σχολή της Κομοτηνής να έχει ως αναμενόμενη τα 17.250 μόρια. Μεγαλύτερη αναμένεται η πτώση στις περιζήτητες Σχολές Ψυχολογίας.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών η μέση επίδοση το 2019 παρουσίασε πτώση της τάξης των 80 μορίων. Αν προστεθεί σε αυτό το γεγονός ότι έχουμε 1.300 λιγότερους υποψηφίους σε σχέση με την περυσινή εξεταστική διαδικασία και θέσεις οριακά περισσότερες από αυτούς, προμηνύεται όχι μόνο πτώση των βάσεων στο πεδίο, αλλά και συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης σε περιφερειακά τμήματα με πολύ μικρές βαθμολογίες. Από την άλλη πλευρά, η εκτιμώμενη πτώση θα είναι της τάξης των 200 έως 300 μορίων και στα περιζήτητα τμήματα Πολυτεχνείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας.

– «Βουτιά» στο τρίτο πεδίο

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Υγείας η μέση βαθμολογία εφέτος παρουσίασε σημαντική πτώση. Κατά συνέπεια, όλες οι Ιατρικές Σχολές της χώρας αναμένεται να κινηθούν κάτω από τα 19.000 μόρια. Πάντως υπήρξαν εφέτος εντυπωσιακά χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων συγκρινόμενες με εκείνες της περασμένης χρονιάς. Και εδώ στην κλίμακα των βαθμολογιών 18,5-20 έχουμε φέτος 400 λιγότερους υποψηφίους σε σχέση με πέρυσι. Οπότε αναμένεται και εδώ πτώση των βάσεων σε Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές. Στο πεδίο αυτό 1.200 άτομα διεκδικούν τις 800 θέσεις των Ιατρικών Σχολών.

: Τι δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις – Τα SOS του Μηχανογραφικού 2019

Τέλος, στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο αναμένονται εφέτος μεικτά πρόσημα. Για παράδειγμα, οι σχολές Πληροφορικής αναμένεται να παρουσιάσουν μια μικρή πτώση λίγων δεκάδων μορίων, ενώ το ακριβώς αντίστροφο αναμένεται να συμβεί στα Οικονομικά Τμήματα. Να σημειωθεί εδώ ότι οι υποψήφιοι εφέτος είναι 1.450 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ η μέση επίδοσή τους παρουσίασε άνοδο.

Τελευταίες ειδήσεις για