Πίνακας περιεχομένων

Την ενίσχυση του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης έθεσε ως προτεραιότητα η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Ευθυμίου, μιλώντας στο 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Όπως τόνισε, βασική επιδίωξη του είναι η αποτελεσματική λειτουργία εύρωστων Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), τα οποία θα προσφέρουν συμπληρωματικό εισόδημα κατά τη συνταξιοδότηση και θα ενισχύουν την κεφαλαιοποιητική διάσταση του ασφαλιστικού συστήματος.

Δείτε εδώ

Η κ. Ευθυμίου υπογράμμισε ότι ο εγχώριος τομέας επαγγελματικής ασφάλισης οφείλει να αξιοποιήσει πλήρως τη δυναμική του, προσεγγίζοντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όπως εξήγησε, τα ΤΕΑ λειτουργούν ευεργετικά τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για την οικονομία, καθώς διατηρούν το βιοτικό επίπεδο μετά τη λήξη του εργασιακού βίου και τις ενώ συμβάλλουν στην ανάπτυξη μέσω παραγωγικών επενδύσεων.

Δημιουργία μεγάλων Ταμείων και ισχυρή διακυβέρνηση

Η Υφυπουργός σημείωσε ότι το Υπουργείο στοχεύει στη δημιουργία μεγάλων ΤΕΑ, ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και να επωφεληθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό ασφαλισμένων. Παράλληλα, έκανε λόγο για ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, το οποίο ενισχύει τον θεσμό, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν προθέσεις για παροχή μεγαλύτερων ευελιξιών στα Ταμεία, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα επιδεικνύουν υψηλές προδιαγραφές διακυβέρνησης.

«Θέλουμε τα ΤΕΑ να έχουν ουσιαστικό ρόλο στην ασφαλιστική αποταμίευση», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο θεσμικός διάλογος και η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι αναγκαίοι, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα λειτουργικό και σύγχρονο πλαίσιο επαγγελματικής ασφάλισης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων.

Συντάξεις: Πώς θα ενισχυθεί η επαγγελματική ασφάλιση

Η συνταξιοδοτική αποταμίευση ως απάντηση στις προκλήσεις για τις συντάξεις

Η κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε στη σημασία της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης μέσω κεφαλαιοποιητικών σχημάτων, όπως είναι τα ΤΕΑ, σε μια περίοδο με έντονες δημογραφικές και οικονομικές μεταβολές. Όπως σημείωσε, τέτοια σχήματα αποτελούν κρίσιμα εργαλεία για την ενίσχυση του μελλοντικού εισοδήματος των συνταξιούχων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Τόνισε, επίσης, ότι από το 2020 και μετά, πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα επικεντρώνονται στην κεφαλαιοποιητική διάσταση, με στόχο την ενίσχυση των συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών παροχών. Η συνταξιοδοτική αποταμίευση δεν είναι πλέον μια επιλογή μόνο για λίγους, αλλά μια κατεύθυνση που υποστηρίζεται ενεργά από το κράτος.

Δείτε επίσης

Το ΤΕΚΑ και ο νόμος 5078/2023 ως βασικοί πυλώνες των συντάξεων

Ως πρώτο παράδειγμα μεταρρύθμισης, η Υφυπουργός παρέθεσε το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (), το οποίο συμπλήρωσε τρία χρόνια λειτουργίας. Το χαρακτήρισε «όχημα» συνταξιοδοτικής αποταμίευσης για τη νέα γενιά και «εμβληματική μεταρρύθμιση» της τελευταίας εξαετίας.

Όπως δήλωσε, με τη συνεχή του ανάπτυξη και τη διαφάνεια στη διαχείριση, το ΤΕΚΑ παρέχει μια ασφαλή επιλογή για τους νέους εργαζόμενους, προσφέροντας τους μελλοντικά υψηλότερο επικουρικό εισόδημα από ό,τι στο παρελθόν.

Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά τον νόμο 5078/2023, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και στον οποίο η ίδια υπήρξε εισηγήτρια. Με τον νέο νόμο, όπως εξήγησε, επήλθε συνολική αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των Ταμείων. Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα ενιαίο, σύγχρονο και συνεκτικό νομοθέτημα, απαλλαγμένο από τις παρωχημένες και κατακερματισμένες ρυθμίσεις του παρελθόντος.

Συντάξεις: Πώς θα ενισχυθεί η επαγγελματική ασφάλιση

Συνταξιοδοτική αποταμίευση για περισσότερα νοικοκυριά

Κλείνοντας την ομιλία της, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη η συνταξιοδοτική αποταμίευση να καταστεί επιλογή για ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, ειδικά σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει παρά τις διεθνείς πιέσεις. Υπογράμμισε ότι, με δεδομένες τις δημογραφικές εξελίξεις, είναι πιο βιώσιμο και ηθικά υπεύθυνο να προχωρήσει η Πολιτεία στη θεσμοθέτηση ενός συμπληρωματικού μηχανισμού που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να ενισχύουν το μελλοντικό εισόδημά τους.

Όπως επισήμανε, η συμμετοχή των πολιτών στη συνταξιοδοτική αποταμίευση μπορεί να λειτουργήσει θετικά όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και για την εθνική οικονομία συνολικά, καθώς συνδέεται με την επένδυση κεφαλαίων και την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Διαβάστε επίσης