: Περίοδος προετοιμασιών πολυήμερων εκδρομών είναι για πολλά σχολεία, την ίδια ώρα που τα στοιχεία της πανδημίας ανησυχούν ειδικούς αλλά και τη σχολική κοινότητα.

Ελπίδα Οικονομίδη-

Με πολλές περιοχές να βρίσκονται στο «κόκκινο» όσον αφορά την , ανησυχία επικρατεί για τις πολυήμερες , η οργάνωση των οποίων έχει ξεκινήσει ήδη σε πολλά σχολεία.

Ορισμένοι λοιμωξιολόγοι έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι η επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα, λόγω της απρόβλεπτης πορείας της πανδημίας αλλά και της μετακίνησης σε άλλες περιοχές.

Στα περισσότερα σχολεία οι μαθητές που εξαιτίας του περσινού lockdown έχασαν τις εκδρομές τους, ήδη μαζεύουν χρήματα για τις φετινές, κι από την άλλη εκπαιδευτικοί και γονείς βλέπουν τα κρούσματα να αυξάνονται και πολλές περιοχές, που βρίσκονται στην κορυφή των επιλογών για μετακίνηση να είναι στο «κόκκινο».

Τι ισχύει για τις εκδρομές

Από τις αρχές Οκτωβρίου, εγκύκλιος που έφτασε σε όλα τα προβλέπει τη διεξαγωγή εκδρομών χωρίς κανένα περιορισμό όσον αφορά τις μετακινήσεις.

Το πλαίσιο για τις εκδρομές έχει υιοθετήσει κάποια σημεία των και προβλέπει τη μετακίνηση ανά τμήματα, τήρηση αποστάσεων και διεξαγωγής των τεστ, που ορίζουν οι οδηγίες, επιτρέποντας όμως τη διοργάνωση των εκδρομών.

Στις ανησυχίες γονέων και εκπαιδευτικών, πηγές του Υπουργείου Παιδείας, σημειώνουν ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια των εκδρομών, συνεχίζεται το αυξημένο testing, ενώ παράλληλα για οποιαδήποτε μετακίνηση, προβλέπονται αυστηροί κανόνες από το μέσο μεταφοράς.

Πάντως, υπογραμμίζουν ότι η εγκύκλιος αφορά τις μέχρι τώρα συστάσεις των ειδικών και πως μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ανατραπεί το ισχύον πλαίσιο.

Γιατί θεωρούνται παρακινδυνευμένες οι εκδρομές

O καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης σε δηλώσεις του πριν λίγες εβδομάδες χαρακτήρισε «παρακινδυνευμένες τις πολυήμερες σχολικές εκδρομές».

Εξήγησε ότι «πληθαίνουν οι επιδημιολογικά κόκκινες περιοχές. Αν υπάρξει περιστατικό συρροής 10- 15 παιδιών θα πρέπει να απομονωθούν στο εκδρομικό σημείο», ενώ ως προς τη διάδοση σημείωσε «μπορεί να φέρουν τον ιό μέσα στο σπίτι τους».