: 200.000 νέους και παλαιούς ήρθαν αυξήσεις.  Το ποσό θα αρχίσει να καταβάλεται στις αρχές Μαρτίου στους δικαιούχους. Δείτε στο τις λεπτομέρειες για τις συντάξεις.

Συντάξεις: Πότε θα δοθούν τα χρήματα

Ποιοί οι δικαιούχοι – Εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και παράλληλα ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία,  είναι από τους ευνοημένους που θα δουν .

  • Πρώτοι θα δουν αύξηση οι νέοι , που υπέβαλλαν αίτηση από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά
  • Ακολούθως την σκυτάλη θα λάβουν οι παλαιοί συνταξιούχοι, που ήταν ήδη συνταξιούχοι ή είχαν ήδη υποβάλλει αίτηση πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου του 2016
  • Σε τρίτη φάση, όλοι οι δικαιούχοι παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι θα λάβουν και τα που δικαιούνται, τα οποία θα είναι τουλάχιστον 17 μηνών για τους νέους και 18 μηνών για τους παλαιούς συνταξιούχους.

Επίσης αυξήσεις θα προκύψουν λόγω της μείωσης του πέναλτι στο 30% από τη σύνταξη Μαρτίου 2020 όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο.

Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό (αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης και έως 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου), η προσαύξηση που ισχύει λόγω των αυξημένων εισφορών, με διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, οδηγεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε διπλασιασμό του ανταποδοτικού ποσού της σύνταξης.

Η ρύθμιση αυτή αφορά όσους ασφαλισμένους υποβάλλουν ή θα υποβάλουν αίτηση από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού το 2016.

Επίδομα θέρμανσης: Αιτήσεις στο myΘέρμανση - Δείτε ΕΔΩ

Αυτοί οι(ή αν έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί) λαμβάνουν υψηλότερο ποσό, καθώς στο παρελθόν είχαν καταβάλει υψηλότερες εισφορές για κύρια σύνταξη, από το γενικό ασφάλιστρο του 20%. Η προσαύξηση στη σύνταξη γίνεται με έναν ετήσιο συντελεστή που υπολογίζεται σε 0,075% για κάθε μονάδα επιπλέον εισφορά που κατέβαλε ο ασφαλισμένος.

Αυτό ισχύει για το σύνολο των ετών για τα οποία έχουν καταβληθεί οι επιπλέον αυτές εισφορές, δηλαδή ανατρέχει το σύνολο του εργάσιμου βίου κάθε ασφαλισμένου που ανήκει στις συγκεκριμένες κατηγορίες και όχι για το διάστημα από το 2002 και μετά, που ισχύει για τον υπολογισμό του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών.

Δηλαδή, παλαιοί (πρώτη ασφάλιση μέχρι 31/12/1992) σε πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών πλήρωναν μέχρι 31/12/2015 εισφορές άνω του 30%.

Ωστόσο ότι το ποσό της κύριας σύνταξης, στις περιπτώσεις τόσο των νέων όσο και των ήδη συνταξιούχων, δεν μπορεί να ξεπερνά το νέο πλαφόν, ήτοι τις 4.608 ευρώ (μεικτά) – δηλαδή 3.725 καθαρά – που αντιστοιχεί στο 12πλάσιο της ισχύουσας σήμερα βασικής σύνταξης για 20 έτη ασφάλισης.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι ο νόμος Βρούτση προβλέπει αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Θα αφορούν τόσο τους «παλαιούς» όσο και τους «νέους» συνταξιούχους. Ωστόσο, αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα αφορούν προπαντός τους «νέους» συνταξιούχους.

Αυτά τα ποσοστά ισχύουν μετά τα 30 έτη ασφάλισης και οι αυξήσεις μεγαλώνουν όσο οι ασφαλισμένοι πλησιάζουν στα 40 χρόνια. Τα για αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων «τρέχουν» από τον Οκτώβριο του 2019. Σχεδιάζεται να δοθούν με τις συντάξεις Μαρτίου.

Υπολογισμός των

Πλέον, με διαφορετικό τρόπο θα υπολογίζεται η σύνταξη όσων έχουν παράλληλη σε δύο Ταμεία, για το διάστημα πριν και μετά το 2017. Όπως διευκρινίζει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, θα υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο τα έτη ασφάλισης μέχρι το 2016 και διαφορετικά τα έτη από το 2017 και μετά.

Για παράδειγμα, βάσει και των αλλαγών που επέφερε σε όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση σε πάνω από δύο Ταμεία η ασφαλιστική μεταρρύθμιση (νόμος Βρούτση), η εγκύκλιος ορίζει ότι διαστήματα που έχουν διανυθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2016 σε δύο ή περισσότερους ασφαλιστικούς φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ θεωρούνται διακριτοί, αυτοτελείς χρόνοι κύριας ασφάλισης. Αντιθέτως, από 1ης Ιανουαρίου και μετά, όταν και δημιουργήθηκε ο ΕΦΚΑ με την ένταξη όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης σε αυτόν, δεν υπάρχει παράλληλη ασφάλιση. Νοείται μόνο παράλληλη απασχόληση και πολλαπλή καταβολή εισφορών.

Και έτσι, τα διαστήματα για τα οποία ο ασφαλισμένος έχει καταβάλει περισσότερες της μιας εισφορές θεωρούνται πλέον ένας, ενιαίος χρόνος ασφάλισης για την κύρια σύνταξη. Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, για το διάστημα έως 31 Δεκεμβρίου 2016, στον παράλληλο χρόνο ασφάλισης ισχύει προσαύξηση 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς.

Όπως αναφέρει η  εγκύκλιος, ο χρόνος ασφάλισης μέχρι 31/12/2016 στο πρώην Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) καθώς και ο χρόνος ασφάλισης στον από 1/1/2017 και μετά, με τον οποίο θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης. Ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης για το διάστημα έως το τέλος του 2016, που δεν λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος, χρησιμοποιείται για να χορηγηθεί η προσαύξηση, επηρεάζοντας βέβαια και τον συντάξιμο μισθό.