– Μαρινάκης για : «Θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο» – Έρχονται ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «όποιος αρνείται επί της αρχής ν’ αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης».

Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε: «Στόχος είναι το πειθαρχικό πλαίσιο αυτό (της αξιολόγησης), μετά τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας να αυστηροποιηθεί, ούτως ώστε να γίνει σαφές ότι άπαντες πρέπει ν’ αξιολογούνται».

Εξήγησε ότι «αυτό το οποίο ζήτησε ο Πρωθυπουργός από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, είναι να επανέλθει -η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου- με προτάσεις για τις κυρώσεις που θα έχουν οι αρνητές της αξιολόγησης. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεσθε, δεν είναι δυνατόν και έχει να κάνει με το πειθαρχικό πλαίσιο που θα εφαρμόζεται, δεν είναι δυνατόν να μη δέχονται ν’ αξιολογηθούν δημόσιοι λειτουργοί και πόσο περισσότερο εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι αυτοί που διδάσκουν τα παιδιά μας».

Δείτε επίσης

Πρόσθεσε επίσης: «Θα έχουμε ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας, όταν ολοκληρωθεί αυτή η επεξεργασία που ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό και δεν μιλάμε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σε νέα ερώτηση δημοσιογράφου για το αν προβλέπεται αποβολή από τη νομοθεσία και γιατί δεν καλείται το Υπουργείο να διαμορφώσει αξιολόγηση με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, ο κ. Μαρινάκης απάντησε:
«Οι προτάσεις της κάθε επαγγελματικής ομάδας, πάντοτε λαμβάνονται υπόψη, όταν καταρτίζεται ένα νομοσχέδιο, όταν προχωράει η κυβέρνηση μια συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Αλλά, στο τέλος της ημέρας, αυτό το οποίο έχει καθήκον να κάνει η κυβέρνηση είναι ν’ ακούσει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, η οποία με μια σειρά από πολλά τα οποία έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια και κυρίως τις προηγούμενες δεκαετίες στη χώρα, έχει καταλήξει ότι πρέπει άπαντες να κρίνονται».

Και συνέχισε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξελέγη με μία σειρά από βασικές εξαγγελίες, μία εκ των οποίων είναι να κλείσει τις πληγές του κράτους, κάποιες έχει καταφέρει να τις κλείσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι είχαμε υποσχεθεί, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως στο σιδηρόδρομο, που συζητάμε σε πάρα πολλές ερωτήσεις που μας κάνετε και δικαιολογημένα, πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Όλα αυτά δεν θα μπορέσουν να γίνουν χωρίς αξιολόγηση η οποία να μην είναι αξιολόγηση, όπως η αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, που το 97% των υπαλλήλων έβγαιναν άριστοι, αλλά αξιολόγηση η οποία να έχει δια ταύτα και οι αρνητές της να ξέρουν ότι έχουν πάρα πολύ σοβαρές συνέπειες».

Καταλήγοντας ανέφερε: «Θεωρώ κι εγώ αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός, θα έπρεπε να έχει ειπωθεί πολλές δεκαετίες πριν, στη χώρα. Δεν μπορεί να έχει θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα ένας καθηγητής, ο οποίος δεν δέχεται, ενώ διδάσκει στα παιδιά μας, ν’ αξιολογηθεί γι’ αυτό το οποίο κάνει».

Σε επόμενη ερώτηση για το τι συνεπάγεται αυτή η θέση, δηλαδή αν πρόκειται για απόλυση ή μετάθεση, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε:
«Υπάρχει μία διαδικασία η οποία διέπεται από το πειθαρχικό πλαίσιο που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων, είναι πειθαρχικό παράπτωμα η άρνηση της αξιολόγησης. Στόχος είναι το πειθαρχικό πλαίσιο αυτό, μετά τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας να αυστηροποιηθεί, ούτως ώστε να γίνει σαφές ότι άπαντες πρέπει ν’ αξιολογούνται. Θα έχουμε ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας, όταν ολοκληρωθεί αυτή η επεξεργασία που ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό και δεν μιλάμε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Δείτε επίσης