Πίνακας περιεχομένων

: Έρχεται προκήρυξη του για την Ειδική Αγωγή . Απάντηση σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που υπέβαλαν βουλευτές έδωσε στις 7 Μαΐου 2025 το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αναφορικά με τη διαδικασία κατάταξης εκπαιδευτικών μέσω και ειδικά για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Το έγγραφο υπογράφει η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το ισχύον νομικό πλαίσιο ορίζει πως κάθε δύο σχολικά έτη το ΑΣΕΠ προκηρύσσει διαδικασία κατάταξης εκπαιδευτικών, με βάση σχετικό αίτημα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο διαμορφώνεται με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες ανά κλάδο και ειδικότητα.

Το πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες κατάταξης εκπαιδευτικών

Η απάντηση περιλαμβάνει αναφορά στις πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις των άρθρων 54 και 56 του ν. 4589/2019, όπως τροποποιήθηκαν με τον ν. 5166/2024. Οι προκηρύξεις του ΑΣΕΠ περιλαμβάνουν τη διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων, τις προθεσμίες για αιτήσεις και ενστάσεις, τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς και όλα τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την επιλογή προσωπικού.

Δείτε επίσης

Προσλήψεις αναπληρωτών 2025: Τι θα γίνει με τους νέους πίνακες Ειδικής Αγωγής - Όσα ανέφερε η Υπουργός Παιδείας

Επισημαίνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προκήρυξης, καθορίζονται ειδικά θέματα όπως η υποβολή των δικαιολογητικών στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού (ΟΠΣΥΔ) και ο τρόπος καταχώρισής τους. Οι αξιολογικοί πίνακες κατάταξης δεν εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία κατά τη διάρκεια ισχύος τους, ενώ οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τα προσόντα τόσο κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής όσο και κατά το χρόνο διορισμού.

Έχουν ήδη υποβληθεί αιτήματα προς το ΑΣΕΠ για την Ειδική Αγωγή

Όπως γνωστοποιείται, έχουν ήδη διαβιβαστεί στο ΑΣΕΠ δύο αιτήματα για ενεργοποίηση της διαδικασίας έκδοσης προκήρυξης που αφορά την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση: το πρώτο (αρ. πρωτ. 5027/Ε1/17-1-2025) για την κατηγορία ΠΕ και το δεύτερο (αρ. πρωτ. 20855/Ε1/24-2-2025) για την κατηγορία ΤΕ. Παράλληλα, το Υπουργείο βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με την Αρχή για την επίσπευση της διαδικασίας.

Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί η εύρυθμη και έγκαιρη διεκπεραίωση της διαδικασίας κατάθεσης των προσόντων από τους υποψήφιους, η αξιολόγηση από τις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου, η καταχώριση στους ηλεκτρονικούς φακέλους στο και η τελική προσμέτρηση στους πίνακες του ΑΣΕΠ.

 

Τέλος, γίνεται γνωστό ότι η διοίκηση εξετάζει τρόπους αναβάθμισης των υφιστάμενων διαδικασιών, με κύριο παράδειγμα τη μελλοντική διαλειτουργικότητα των πλατφορμών του Δημοσίου με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Παιδείας. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται πως θα μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και θα διευκολυνθεί η συμμετοχή περισσότερων νέων πτυχιούχων.

Δείτε επίσης