Ποιά χρέη θα μπορούν να μπουν στη νέα ρύθμιση και να πληρωθούν σε τρία χρόνια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔21/09/2018 - 09:48 | Author: Newsroom Ipaidia

Νέα ρύθμιση για τους φορολογούμενους που έχουν προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία () και πιθανόν και από τέλη κυκλοφορίας ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, το σχέδιο έχει κατατεθεί ως πρόταση προς τους δανειστές και αναμένεται να εξεταστεί μαζί με το θέμα του παγώματος ή και της κατάργησης των μειώσεων στις συντάξεις τον ερχόμενο Νοέμβριο. Έτσι, μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει το περιθώριο να νομοθετηθούν τα σχετικά μέτρα και να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή από το 2019.

Οι αλλαγές θα αφορούν χρέη που δημιουργήθηκαν έως και το τέλος του 2017 από μισθωτούς και συνταξιούχους, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη δυνατότητα εξόφλησης οφειλών σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις οι οποίες ανάλογα με συγκεκριμένα κριτήρια θα οριστούν θα φθάνουν έως τις 36 δόσεις για μικρές οφειλές έως 3.000 ευρώ από 12 δόσεις που προβλέπονται σήμερα με την πάγια ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί προς την Εφορία αλλά και τον ΕΦΚΑ αγγίζουν τα 130 δισ. ευρώ.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να βρεθεί κάποια λύση για όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή τελικά να βρεθεί φόρμουλα ένταξης σε αυτόν και για μισθωτούς και συνταξιούχους, που τώρα δεν μπορούν να μπουν.

Χθες, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενη στο αίτημα των φορολογουμένων για επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, είπε πως το υπουργείο θεωρεί πως πρέπει να δοθεί κάποια βοήθεια στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους επαγγελματίες που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, με μια ρύθμιση οφειλών με περισσότερες από τις 12 δόσεις των υφιστάμενων ρυθμίσεων.

Η υπό συζήτηση ρύθμιση για τις 36 δόσεις θα αφορά οφειλές έως και 3.000 ευρώ, που τώρα καλύπτονται μόνον από τη ρύθμιση των 12 δόσεων.

 

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή    ideascentral

    europalso