Πλαστικό χρήμα: Πως θα χτίζεται το αφορολόγητο. Ποιες δαπάνες εξαιρούνται

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔11/01/2017 - 15:37 | Author: Newsroom Ipaidia

Τον κατάλογο με τις δαπάνες που θα πρέπει να εξοφλούν με «πλαστικό χρήμα» ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για να κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ, που ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο εισοδήματος κυμαινόμενο από 8.636 έως 9.545 ευρώ, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η λίστα με τις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κάλυψη του αφορολογήτου θα περιλαμβάνεται σε απόφαση που θα εκδώσει η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις δαπάνες που θα πρέπει να εξοφλούνται με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (e-banking κ.λπ.) για την κατοχύρωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ θα περιλαμβάνονται όλα τα έξοδα για αγορές καταναλωτικών και διαρκών αγαθών και για παροχή υπηρεσιών, καθώς και ορισμένα ακόμη έξοδα παροχής υπηρεσιών για τα οποία εκδίδονται ειδικά φορολογικά στοιχεία.

Εξαιρούνται

Από την άλλη πλευρά, δεν θα λαμβάνονται υπόψη:

* Οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.).

* Δαπάνες για αμοιβές δικηγόρων που αφορούν δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.

* Οι εισφορές για την ΕΡΤ και τη συνδρομητική τηλεόραση.

* Το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο.

* Οι δαπάνες για ενοίκια, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ύδρευσης, συνδρομητικής τηλεόρασης, τηλεφώνων και κοινοχρήστων.

Τα ποσοστά

Βάσει του άρθρου 68 του πρόσφατα ψηφισθέντος από τη Βουλή ν. 4446/2016, οι εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστά από 10% έως και 18,75% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις ή αγροτικές δραστηριότητες κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, προκειμένου να αναγνωρίζεται η έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

eleftherostypos

Loading...
  • europalso   ideascentral