: Διαβάστε αποκλειστικά στο iPaidia.gr που ξεχωρίζουν οι ειδικοί από το και σε ποια επαγγέλματα μπορούν να απορροφηθούν οι απόφοιτοί τους.

Ελπίδα Οικονομίδη-

Να επανασυστήσει τα στους αποφοίτους Λυκείου επιχειρεί το Υπουργείο Παιδείας με την συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού, ως αντίβαρο στην θέσπιση της από το .

Πάνω από 8.000 θέσεις εισακτέων δεσμεύονται από τον Ιούλιο για τους αποφοίτους Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων με 52 ειδικότητες που σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία υπόσχονται άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας, λόγω υψηλής ζήτησης από τους εργοδότες.

Πρόκειται για 520 που υπάγονται στα Υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Τουρισμού και στον ΟΑΕΔ.

Το iPaidia.gr σε συνεργασία με την εταιρεία LABORA παρουσιάζουν 11 ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ και τα στα οποία μπορούν να απορροφηθούν οι απόφοιτοί τους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα κι αν δεν συμπληρώσουν το παράλληλο , οι απόφοιτοι των Λυκείων έχουν μία ακόμη ευκαιρία, τον Σεπτέμβριο, όπου πραγματοποιούνται οι εγγραφές να αιτηθούν την εγγραφή τους στην ειδικότητα της επιλογής τους.

Ποιες ειδικότητες ξεχωρίζουν στα

  

Τεχνικός αμπελουργίας και οινολογίας

 

Ο απόφοιτος εκτελεί τις απαραίτητες εργασίες σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από τις καλλιεργητικές εργασίες και φροντίδες έως και τα τελικά οινικά προϊόντα και τα παράγωγα τους,. Απασχολείται σε Οινοποιεία, Αμπελοκαλλιέργειες, Μονάδες παραγωγής αμπελόφυλλων, σε Εργαστήρια αναλύσεων, σε Μονάδες παραγωγής αμπελουργικών και οινοποιητικών μηχανημάτων και παρελκόμενων αλλά και ως Πωλητής αμπελουργικών και οινολογικών προϊόντων. Τα μαθήματα που διδάσκεται είναι σχετικά με την Αμπελουργία, Φυτική Παραγωγή, Στοιχεία Βιολογικής Γεωργίας, Φυτοπαθολογία αμπέλου, Οργανική Χημεία και Βιοχημεία, Τεχνική Γευσιγνωσίας, Συσκευασία Οίνων και Ποτών κ.ά. Οι ευκαιρίες σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι πολλές και ευοίωνες, μιας και υπάρχουν πολλά οινοποιεία, τα οποία έχουν όλο και περισσότερο αυξανόμενες ανάγκες για εξειδικευμένα στελέχη, δίπλα στους πτυχιούχους Οινολόγους.

 

Βοηθός Νοσηλευτικής Ατόμων με Ειδικές Παθήσεις

Ο απόφοιτος είναι σε θέση να εκτελεί απλές νοσηλευτικές πράξεις, ύστερα από ανάθεση και υπό την εποπτεία του υπεύθυνου Νοσηλευτή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε έναν πολύ νευραλγικό κλάδο, όπως αυτός των Ατόμων με Ειδικές Παθήσεις..

Μπορεί να εργαστεί σε Ιδιωτικά ή Δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, Ιδιωτικά ή Δημόσια Νοσοκομεία που διαθέτουν ψυχιατρικό τμήμα, Δημόσιες ή Ιδιωτικές Κλινικές για άτομα με Ψυχικές Παθήσεις, Κοινοτικά Κέντρα, Μονάδες Επανένταξης, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Μονάδες Απεξάρτησης, Δημόσιες και Ιδιωτικές κλινικές για άτομα με ειδικές παθήσεις, Θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων, Δομές κοινωνικής πρόνοιας (ΚΗΦ ,πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι κ.ά.).

 

 

Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας, Βοηθός Νοσηλευτικής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, Βοηθός Νοσηλευτικής Χειρουργείου, Βοηθός Νοσηλευτικής Τραυματολογίας

 

Ο απόφοιτος των ειδικοτήτων αυτών απασχολείται σε επαγγέλματα με ιδιαίτερες προκλήσεις, καθώς αφορούν στη φροντίδα ασθενών σε καθημερινή νοσηλεία αλλά και με σοβαρές καταστάσεις. Μπορεί να εργαστεί σε Νοσοκομεία, Ιδιωτικά νοσοκομεία, Δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Κέντρα Αποκατάστασης, Γηροκομεία, ΚΑΠΗ, Κινητές μονάδες υγείας, Ιδιωτικά ιατρεία, Διαγνωστικές κλινικές, Φαρμακευτικές εταιρείες, Ομάδες κατ’ οίκον νοσηλείας, σε Μονάδες εντατικής θεραπείας ενηλίκων, σε Μονάδες εντατικής θεραπείας παίδων, σε Καρδιοχειρουργικές μονάδες.

 

Τεχνικός μηχανοτρονικής

 

Η κύρια ενασχόληση του είναι η επισκευή & συντήρηση αυτοκινήτων, η λειτουργική σύνδεση και αλληλεπίδραση των συστημάτων του αυτοκινήτου, τα συστήματα αυτοδιάγνωσης του αυτοκινήτου. Πραγματοποιεί διαγνωστικές εργασίες σε όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου και διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των συστημάτων του. Μπορεί να βρει εργασία σε Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ), επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, σε εταιρίες οδικής βοήθειας και σε Οργανισμούς Ελέγχου Οχημάτων. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι με 1,5 χρόνο προϋπηρεσία έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν δικό τους συνεργείο αυτοκινήτων.

 

Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (CHEF)

 

Ο απόφοιτος, γνωρίζοντας την μαγειρική, στοιχεία ζαχαροπλαστικής καθώς και την εστιατορική τέχνη, εργάζεται στην κουζίνα της επισιτιστικής ή ξενοδοχειακής μονάδας, επιμελείται και οργανώνει τη λειτουργία της, προετοιμάζει, παρασκευάζει και παραθέτει τα εδέσματα για μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων σύμφωνα με τις καθορισμένες προδιαγραφές ποιότητας της επισιτιστικής μονάδας και τα προβλεπόμενα επίπεδα υγιεινής. Αξιοσημείωτο ότι δεν υπάρχει ανώτατη σχολή μαγειρικής στην Ελλάδα και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για σπουδές, εκτός των ιδιωτικών σχολών.

 

Τεχνικός Αισθητικής Ποδολογίας-Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής

 

Ο ποδολόγος-ποδοθεραπευτής ασχολείται με την φροντίδα των ποδιών, αντιμετωπίζει προβλήματα και διαπιστώνει παθολογικές αλλαγές οι οποίες απαιτούν ιατρική θεραπεία. Έτσι λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ ασθενούς, ιατρού, κατασκευαστού ορθοπεδικών υποδημάτων ή ακόμη και φυσιοθεραπευτών.Εκτός από τα προληπτικά μέτρα, ο ποδολόγος είναι υπεύθυνος για μια σειρά από εξειδικευμένες μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων και προσφέρει υπηρεσίες θεραπευτικής και αισθητικής περιποίησης άκρων, ονυχοπλαστικής, καλλωπισμού, διακόσμησης και ζωγραφικής νυχιών. Μετά την επιτυχία στις Εξετάσεις Πιστοποίησης οι απόφοιτοι έχουν το δικαίωμα να εργαστούν ως Ελεύθεροι Επαγγελματίες με δικό τους studio.

 

Γραμματέας Ανωτέρων και Ανωτάτων Στελεχών

 

Είναι το στέλεχος που οργανώνει τις λειτουργίες των Διευθυντών των διαφόρων Τμημάτων μιας επιχείρησης και αποτελεί μια ειδικότητα, η οποία βρίσκεται υψηλά στις αγγελίες εργασίας για πολλές επιχειρήσεις.  Οι απόφοιτοι διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για τη γραμματειακή υποστήριξη μιας επιχείρησης, έχοντας γνώση αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας. Εκπαιδεύονται σε θέματα οργάνωσης, διοίκησης, επικοινωνίας ενώ εστιάζουν στην ορθή αντιμετώπιση των συμπεριφορών των πελατών, των προϊσταμένων εσωτερικών ή εξωτερικών συνεργατών, στον προγραμματισμό της επικοινωνία του φορέα όπου εργάζεται. Είναι μια θέση όπου αντίστοιχη της δεν προσφέρεται από κάποιο Πανεπιστημιακό Τμήμα ενώ παράλληλα, αποτελεί μια θέση ευθύνης για οποιαδήποτε επιχείρηση.

 

Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα/Web Designer-Developer/Video Games)

 

Υποψήφιοι με έντονο το στοιχείο της δημιουργικότητας σε συνδυασμό με την έφεση στη χρήση τεχνολογικών εργαλείων έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στην διαχείριση λογισμικού για την επεξεργασία εικόνας, δημιουργία κινουμένων σχεδίων ακόμα και τριών διαστάσεων, επεξεργασία ψηφιακού ήχου. Ο υποψήφιος διδάσκεται να χρησιμοποιεί κατάλληλα και να αναγνωρίζει την αρχιτεκτονική του διαδικτύου, εκπαιδεύεται για να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του διαδικτύου και τις web εφαρμογές με τη χρήση αντίστοιχου λογισμικού,  να χρησιμοποιεί υπηρεσίες και εργαλεία των τεχνολογιών που αφορούν Dynamic HTML – JavaScript – CSS, να δημιουργεί ιστοσελίδες με τη χρήση της HTML και με το αντίστοιχο περιβάλλον ανάπτυξης ιστοσελίδων και να χρησιμοποιεί λογισμικό και υλικό για την ψηφιοποίηση και επεξεργασία βίντεο και ήχου. Χώροι εργασίας αποτελούν οι Επιχειρήσεις κατασκευής ή υποστήριξης προϊόντων πληροφορικής, οι Επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων ηλεκτρονικού εμπορίου και υπηρεσιών πληροφορικής, οι Εταιρείες παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού και λογισμικού, οι Εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και ψυχαγωγικών εφαρμογών και γενικότερα οι Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για εμπορικούς σκοπούς.