: Μια ανάσα πριν τις εξετάσεις είναι οι φετινοί υποψήφιοι, που φέτος ήταν αρκετό καιρό μακριά από τα θρανία και έχουν να αντιμετωπίσουν τις νέες αλλαγές

Τι είναι το – Τι θα ισχύσει από φέτος

Ως εναλλακτικό δρόμο για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, οι υποψήφιοι φέτος θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν να συμπληρώσουν ένα δεύτερο , για την εισαγωγή τους στα .

 

Το χρονοδιάγραμμα για το ΙΕΚ

Το iPaidia.gr παρουσιάζει αποκλειστικά το χρονοδιάγραμμα για , ενώ αναμένεται τους επόμενους μήνες να γνωστοποιηθούν περισσότερες πληροφορίες για την συμμετοχή των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής:

-Μέχρι τις 31 Μαΐου θα έχει ανακοινωθεί ο αριθμός που θα δεχτούν τα φέτος ανά ειδικότητα, με υπουργική απόφαση.

-Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι υποψήφιοι τελειόφοιτοι της Γ’ Λυκείου των για την υποβολή του .

-Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να συμπληρώσουν τόσο το μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους στα όσο και το μηχανογραφικό για την εισαγωγή σε κάποιο ΙΕΚ με τη διαδικασία να είναι παράλληλη.

-Εφόσον ο υποψήφιος έχει όλα τα δεδομένα – , – και διαπιστώσει ότι δεν δύναται να εισαχθεί σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα, θα έχει τη δυνατότητα για εισαγωγή σε ΙΕΚ.

– Μεταξύ των κριτηρίων εισαγωγής θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου και τα κριτήρια θα είναι κοινά για όλους βάσει του Κανονισμού των ΙΕΚ.

σε δύο φάσεις από την επόμενη χρονιά

Μια από τις κομβικές αλλαγές του αφορά την κατάθεση του δελτίου από τους υποψηφίους σε δύο διαφορετικές φάσεις.

Αρχικά, θα γίνεται η συμπλήρωση του με περιορισμένο αριθμό επιλογών (σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα) προκειμένου, όπως αναφέρει το υπουργείο, να επιλέξουν οι υποψήφιοι τις σχολές για τις οποίες ενδιαφέρονται πραγματικά.

Στο δεύτερο στάδιο, ακολουθεί η ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α και συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την αρχική διαδικασία κατάθεσης του .

Όπως σημείωσε το υπουργείο, τα παραπάνω προτείνονται ώστε να δοθεί «μεγαλύτερη έμφαση στην εκφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε πανεπιστημιακό τμήμα εισαγωγής».

Στόχος είναι «η ενθάρρυνση των συνειδητών επιλογών στη συμπλήρωση του η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή «τυχαίας» επιλογής, η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τα εν λόγω τμήματα, η μείωση της ανάγκης μετεγγραφών». Αυτό αναμένεται να ισχύσει από την επόμενη χρονιά .

Οι αλλαγές στις

Οι υποψήφιοι των φετινών εξετάσεων έχουν να βρουν μπροστά τους, δυο πάρα πολύ σημαντικές αλλαγές. Η πρώτη έχει να κάνει με την ως προϋπόθεση για να ανοίξουν τις πύλες των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται να υπάρξει ανακατανομή των εισακτέων μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών τμημάτων.

Όσον αφορά τον αριθμό θα ανακοινωθεί στις 15 Μαϊου και δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο θα υπάρξουν αλλαγές όσο αφορά στην κατανομή τους στα τμήματα των

Η που θα εφαρμοστεί φέτος για πρώτη φορά, αναμένεται να αφήσει εκτός τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης χιλιάδες υποψηφίους και την ίδια στιγμή πολλές κενές θέσεις σε κάποια περιφερειακά ιδρύματα που με μέχρι πρότινος είχαν χαμηλές βάσεις εισαγωγής.