Διαβάστε στο iPaidia.gr τον οδηγό για τις φετινές εξετάσεις, τα βήματα και τις ημερομηνίες από την έναρξη της διαδικασίας έως την συμπλήρωση του.

Ελπίδα Οικονομίδη –

Με self test, και διπλό , οι φετινές διαφέρουν σε πολλά από τις προηγούμενες χρονιές.

Τα δεδομένα για την βαθμολόγηση και την αλλάζουν, ενώ παράλληλα προστίθενται νέες ημερομηνίες και διαδικασίες στον δρόμο για τις εξετάσεις, την συμπλήρωση του δελτίου και τέλος της ανακοίνωσης των .

Ο προγραμματισμός για τους στις

Λίγες μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων, οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να διενεργήσουν ένα ανά εβδομάδα εξέτασης. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα βγει αρνητικό, προσκομίζουν υποχρεωτικά την βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Σε αντίθετη περίπτωση, προχωρούν σε τεστ επαλήθευσης και μόνο σε περίπτωση θετικού εργαστηριακού αποτελέσματος, μετατίθενται στις του Σεπτεμβρίου. Στις οποίες, υπενθυμίζεται, ότι ο υποψήφιος εξετάζεται σε όλα τα μαθήματα από την αρχή, ακόμα κι αν έχει εξεταστεί σε κάποια μαθήματα κατά την διάρκεια του Ιουνίου.

Όπως ακριβώς και τις προηγούμενες χρονιές, περίπου 10 μέρες μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των τεσσάρων πανελλαδικώς  εξεταζόμενων μαθημάτων. Υπολογίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων.

Βάσεις 2020: Εκτιμήσεις για Νομικές, Πολυτεχνεία και Ιατρικές σχολές

Φέτος για πρώτη φορά, πριν την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας του μηχανογραφικού, θα έχουμε ακόμα μία ανακοίνωση, αυτή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των ειδικών μαθημάτων, θα ανακοινωθεί η λίστα με την του κάθε πανεπιστημιακού τμήματος ξεχωριστά.

Αμέσως μετά «ξεκλειδώνει» το μηχανογραφικό για τους φετινούς υποψηφίους. Η ΕΒΕ θα αποτελέσει οδηγό για την φετινή συμπλήρωση, καθώς όποιος έχει χαμηλότερη επίδοση από την ΕΒΕ ενός πανεπιστημιακού τμήματος, θα βρεθεί αυτόματα εκτός αυτού.

Παράλληλα, οι φετινές επιλογές, λόγω των περιορισμών της ΕΒΕ αναμένεται να φέρουν ανατροπές στις των πανεπιστημιακών τμημάτων σε σχέση με πέρσι. Οι ανατροπές αυτές θα αφορούν κυρίως χαμηλόβαθμα τμήματα, τα οποία λόγω –πλέον- περιορισμένης προσφοράς, ίσως δουν τη ζήτησή τους από τους υποψηφίους να αυξάνεται.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων στα ΙΕΚ όλης της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες μερικές χιλιάδες θέσεις θα δοθούν σε υποψηφίους, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να πετύχουν την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια.

Εντός του Ιουλίου και αφού ανοίξει η πλατφόρμα για την συμπλήρωση του , οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικά να υποβάλλουν το παράλληλο μηχανογραφικό για να διεκδικήσουν μια θέση στα . Διαβατήριο για την είσοδό τους είναι το απολυτήριο Γυμνασίου, ενώ βαρύτητα θα έχουν και άλλα κριτήρια, ανάλογα με τον Κανονισμό του κάθε ΙΕΚ, όπως τα κοινωνικά.