: Έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με πέρσι με τις δύο σημαντικότερες αλλαγές για όσους συμμετέχουν στις να είναι η θέσπιση της (EBE) και το .

Oι φετινές εισαγωγής δυσκολεύουν τους εκτιμητές και αναλυτές, ιδίως όσον αφορά στα τμήματα μεσαίας ή χαμηλής κλίμακας. Οι αλλαγές έρχονται σε μία δύσκολη ψυχολογικά χρονιά για τους υποψηφίους, που βρέθηκαν για δεύτερο έτος στη σειρά σε πολύμηνη καραντίνα, χάνοντας σημαντικό μέρος της κοινωνικής τους ζωής και της καθημερινότητάς τους.

: Όλες οι αλλαγές

Ένα ελάχιστο όριο για την εισαγωγή σε κάθε τμήμα εισάγεται από τη φετινή χρονιά με την . Κάθε τμήμα θέτει ως ΕΒΕ ένα ποσοστό του μέσου όρου (Μ.Ο.) των μέσων επιδόσεων (Μ.Ε.) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) ανά . Ο μαθηματικός τύπος που θα χρησιμοποιηθεί είναι ο εξής:

[ΜΟ=ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4]

Το υπουργείο με απόφασή του όρισε ότι το εύρος των συντελεστών κυμαίνεται μεταξύ 0,8 και 1,20, εύρος μεταξύ του οποίου το κάθε τμήμα επέλεξε τον συντελεστή που επιθυμούσε.

Για παράδειγμα:

Μ.Ο. των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 12/20.
ΕΒΕ που ορίζεται από πανεπιστημιακό τμήμα: 90% του Μ.Ο., δηλ. 10,8.
Μ.Ο. των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 11/20.
ΕΒΕ που ορίζεται από πανεπιστημιακό τμήμα: 90% του Μ.Ο., δηλ. 9,9.

Επιστρέφουν, μετά από ένα χρόνο απουσίας, οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Ειδικότερα:

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες: α) Αρχαία Ελληνικά́ Προσανατολισμού́ με συντελεστή 1,3. β) Ιστορία Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.
2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές επιστήμες: α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3. β) Φυσική Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.
3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής: α) Βιολογία Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3. β) Χημεία Προσανατολισμού με συντελεστή με συντελεστή 0,7.
4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής: α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3. β) Οικονομία Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντελεστές βαρύτητας είχαν καταργηθεί πέρσι, με αποτέλεσμα να καταγραφούν πολλές ισοβαθμίες.

Με τον πήχη δυσκολίας να ανεβαίνει φέτος και τους μαθητές με πολύ χαμηλές επιδόσεις να βρίσκονται εκτός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το υπουργείο Παιδείας θέσπισε τη συμπλήρωση ενός δεύτερου το οποίο θα το συμπληρώσουν οι υποψήφιοι σχεδόν παράλληλα με αυτό για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και θα αφορά την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. Κριτήριο θα αποτελεί ο βαθμός απολυτηρίου και ο αριθμός εισακτέων ανά ειδικότητα ΙΕΚ αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι και τις 31 Μαΐου.

Με μήνυμα στο κινητό θα ενημερώνονται από φέτος οι υποψήφιοι για τους βαθμούς τους και την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μέχρι πέρσι, η διαδικασία γινόταν είτε ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών τους για τις Πανελλήνιες είτε από τις καταστάσεις που ήταν αναρτημένες έξω από το Λύκειο στο οποίο εξετάστηκαν.

Πλέον, εξατομικευμένα θα λαμβάνουν ένα μέιλ με τις απαραίτητες πληροφορίες στην πρώτη φάση ώστε να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους βάσει των επιδόσεών τους στις εξετάσεις, εντός του Ιουλίου, σε δεύτερη, για την επιτυχία τους στη σχολή ή στο τμήμα που πέρασαν.

: Τα «μυστικά» και οι καραμπόλες στις φετινές εξετάσεις

Η επιλογή των συντελεστών βαρύτητας φώτισε σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις των πανεπιστημίων, τα οποία στην πλειοψηφία τους «εκμεταλλεύτηκαν» τον ρόλο που τους πρόσφερε το υπουργείο Παιδείας στην επιλογή των εισακτέων.

Η , όπως και αν διαμορφωθεί για κάθε τμήμα, θα επηρεάσει, ακόμα και σε επίπεδο βιωσιμότητας, τα χαμηλόβαθμα τμήματα. Οσα τα προηγούμενα χρόνια είχαν χαμηλές βάσεις εισαγωγής της κλίμακας 4.000-5.000 μορίων, κινδυνεύουν την επόμενη χρονιά να βρεθούν με ελάχιστους ή και καθόλου φοιτητές.

Αντίθετα, ο αριθμός εισακτέων, ο οποίος δέχθηκε φέτος πολλές προσθαφαιρέσεις, θα ανεβάσει τον πήχη για τους μαθητές με υψηλούς βαθμούς, που διεκδικούν περιζήτητες σχολές. Αρκετά τμήματα όπως η Νομική ΕΚΠΑ, τα Παιδαγωγικά ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και Παν. Θεσσαλίας, τα Οικονομικά σε ΟΠΑ και Παν. Πειραιά δέχθηκαν «ψαλίδι» εισακτέων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μικρή άνοδο βάσεων. Αντίθετα, μέρος των εισακτέων του «κέντρου» μετακινείται στα περιφερειακά ιδρύματα (σ.σ.: με τον «κόφτη» της ΕΒΕ να περιορίζει το τελικό νούμερο πρωτοετών), ενώ ευκαιρία φέτος για τους υποψήφιους είναι οι στρατιωτικές σχολές με 516 επιπλέον εισακτέους.

»Μία ακόμα ευκαιρία για τους μαθητές με μεσαίους και χαμηλούς βαθμούς είναι η επιλογή στο μηχανογραφικό τμημάτων από την Κοινή Ομάδα που είναι ανοιχτή από όλα τα επιστημονικά πεδία. Παιδαγωγικά, ΤΕΦΑΑ, Μουσικά Τμήματα, από όποιο επιστημονικό πεδίο κι αν τα διεκδικήσεις, θα έχουν τη χαμηλότερη ΕΒΕ. Μπορεί στο 3ο επιστημονικό πεδίο η ΕΒΕ να εκτιμάται στα 9.200 μόρια, όμως αν διεκδικήσει κάποιος υποψήφιος τα Παιδαγωγικά, η ΕΒΕ διαμορφώνεται βάσει του 4ου Επιστημονικού πεδίου, που καταγράφει τις χαμηλότερες επιδόσεις και πέφτει στα 7.800 μόρια.

Η φετινή επιλογή σχολών και τμημάτων στο μηχανογραφικό θα καθορίσει τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη. Οποια τμήματα κερδίσουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων θα κρατηθούν πάνω από το όριο της ΕΒΕ, όμως όσα δεν πετύχουν την εισαγωγή ικανού αριθμού πρωτοετών τίθενται στο μικροσκόπιο και βρίσκονται υπό αξιολόγηση της βιωσιμότητάς τους