Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υποχρεωτική θα είναι η διεξαγωγή ενός και για τους εμβολιασμένους την παραμονή της σε όσους θα θελήσουν να βγουν έξω και να το γιορτάσουν.

O καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στο LiveNews είπε πως «μπορεί να ξαναζήσουμε ας μην γελιόμαστε, είναι ένα ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή σενάριο… Το μέτρο του ράπιντ τεστ πριν από μία έξοδο την πρωτοχρονιά είναι σημαντικό και κρίσιμο γιατί την πρωτοχρονιά θα έχουμε κυριαρχία της «» στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος θα έβλεπε περιορισμούς ακόμα και στην Εστίαση, μετά την πρωτοχρονιά, ο κύριος Σαρηγιάννης, απάντησε:

«Θα έβλεπα περιορισμούς στην εστίαση, θα έβλεπα τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή με τον μεγάλο αριθμό τεστ και την υποχρεωτικότητα στα τεστ, να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση για να διατηρηθεί η ανοσία…».

Φαίνεται λοιπόν πως το σενάριο ενός νέου γενικευμένου παραμένει ζωντανότατο και έχει μάλιστα συζητηθεί αλλά είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας μετά τις γιορτές.

 

Παράλληλα «φουντώνει» εκ νέου η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες είτε με ηλικιακά κριτήρια (με προτεραιότητα στους 50ρηδες) είτε με επαγγελματικά κριτήρια. Υπενθυμίζεται πως από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση του θα πληρώνουν ένα διοικητικό πρόστιμο της τάξης των 100 ευρώ το μήνα. Να σημειωθεί εδώ πως από την ανακοίνωση του μέτρου έχουν υπάρξει 150.000 εμβολιασμοί ή ραντεβού από πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Επίσης, εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των απαιτούμενων τεστ, προκειμένου να προσέρχονται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στη δουλειά τους (να χρειάζονται τρία αντί για δύο τεστ). Σε δεύτερο χρόνο – ανάλογα με την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον- παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτείται τεστ 24 αντί για 48 ωρών για την είσοδο στα καταστήματα και στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης.