: Συνάντηση με την Υφυπουργό ΠΑΙΘΑ κα Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Γ.Γ. κο Ιωάννη Κατσαρό πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών (ΠΑΣΑΝ) την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 και ο Σύλλογος κοινοποίησε τις απαντήσεις που έλαβε στα ζητήματα που έθιξε, τα οποία έχουν να κάνουν με τη σύσταση οργανικών θέσεων, τους μόνιμους διορισμούς το 2024, το ενδεχόμενο γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ, τις άδειες ανατροφής, την ίδρυση Τμημάτων Ενταξης και τις συνθήκες εργασίας. Ακολουθεί η Ανακοίνωση του ΠΑΣΑΝ Σήμερα Τρίτη, 5/12/23, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διά ζώσης Συνάντηση του Συλλόγου ΠΑΣΑΝ, με το ΥΠΑΙΘΑ.

Ειδικότερα, στην Συνάντηση στην οποία συμμετείχε η Πρόεδρος του ΠΑΣΑΝ, κυρία Κουκούλη Βασιλική, και το μέλος του ΔΣ, κυρία Κράχτη Ελισσάβετ, συζητήθηκαν φλέγοντα και καίρια ζητήματα του κλάδου με την Υφυπουργό Παιδείας, κυρία Μιχαηλίδου, τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΙΘΑ, κύριο Κατσαρό και τον Διευθυντή, κύριο Γιαλούρη. Ακολουθούν οι θέσεις του Συλλόγου που μεταφέρθηκαν στην Συζήτηση και οι απαντήσεις που δόθηκαν.

1) Σύσταση Οργανικών που έχουν προκύψει από την Δίχρονη: Το Υπουργείο αποδέχεται τα οργανικά κενά που εκκρεμούν και έχουν προκύψει από την Υποχρεωτική Δίχρονη Εκπαίδευση. Έχει ξεκινήσει ήδη η χαρτογράφηση των κενών αυτών και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

2) Διορισμοί 2024: Οι με το υπάρχον σύστημα και αναλογία 1 προς 1 επί των συνταξιοδοτήσεων. Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια αύξησης του αριθμού αυτού με προσθήκη στους διορισμούς και κάποιων νέων οργανικών που θα προκύψουν από την χαρτογράφηση, χωρίς να μας δοθεί ακριβής αριθμός.

3) Γραπτός ΑΣΕΠ/ Ανοιγμα Πινάκων κάθε χρόνο: όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε από την κυρία Μιχαηλίδου. Οι προσλήψεις και οι διορισμοί μας συνεχίζονται κανονικά από το υπάρχον.

4) Άδειες Ανατροφής: Δύσκολο εώς αδύνατον να πραγματυοποιηθεί η 9μηνη άδεια ανατροφής για αναπληρωτές καθώς δεν είναι εφικτό λόγω της Σύμβασης του ΕΣΠΑ.

5) Συνέχιση Παράλληλης Στήριξης στο Ολοήμερο: Έγινε αποδεκτό από το Υπουργείο πως υφίσταται ένας «συγκεντρωτισμός» του πρωινού Τμήματος ο οποίος δεν συμβαίνει στο Ολοήμερο. Ακολούθησε μία εκτενέστερη συζήτηση αναφορικά με τον θεσμό της ΠΣ και τις αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών αυτής. Συζητήθηκαν λύσεις-προτάσεις σχετικά με την φύση της Συνδιδασκαλίας εντός της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, ενώ το Υπουργείο αποδέχτηκε πως χιλιάδες εκπαιδευτικοί Ολοημέρου παραμένουν μόνοι- κάτι για το οποίο αναζητούν λύσεις και πόρους ώστε να στηριχθεί.

6) Συνθήκες Εργασίας/ Διαλείμματα/ Μείωση Ωραρίου: Στο συγκεκριμένο θέμα το ΥΠΑΙΘΑ έδειξε κατανόηση και πλήρη γνώση για τις συνθήκες εργασίας των Νηπιαγωγών καθώς και τα ζητήματα τα οποία καλούνται καθημερινά να επιλύσουν μόνοι. Ως εκ τούτου, συνηγόρησαν στο επιφορτισμένο εκπαιδευτικό και διοικητικό ρόλο του Νηπιαγωγού σήμερα και δεσμεύτηκαν για άμεση λύση αναφορικά με την δυνατότητα έστω και ολιγόλεπτων διαλειμμάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από το Υπουργείο πως ως κλάδος εργαζόμαστε στις πλέον απαιτητικές συνθήκες και αναζητούν άμεση λύση ώστε να βρισκόμαστε εκτός αίθουσας έστω και για λίγα λεπτά. Αναφέρθηκαμε στο γεγονός πως είμαστε ο μόνος κλάδος που βρίσκεται εντός αίθουσας την ώρα ειδικότητας και προτείναμε να έχουμε τον χρόνο εκείνο για διάλειμμα. Το Υπουργείο φάνηκε να συμφωνεί και δεσμεύτηκε για εξέταση της συγκεκριμένης πρότασης. Από πλευρας ΥΠΑΙΘΑ τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη να στελεχωθούν με δεύτερο εκπαιδευτικό τα Μονοθέσια Νηπιαγωγεία της Χώρας τα οποία βρίσκονται την στιγμή αυτήν σε προτεραιότητα ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα τα οποία συνέβησαν στο προηγούμενο διάστημα και για τα οποία έχουμε ήδη αποστείλει σχετική επιστολή.

7) Ίδρυση Νέων Τμημάτων Ένταξης: Αναμένεται η ίδρυση Νέων Τμημάτων Ένταξης στα Νηπιαγωγεία της Χώρας Ο ΠΑΣΑΝ θα ήθελε καταρχάς να ευχαριστήσει θερμά το Υπουργείο για την τιμή και την πρόσκληση και να εκφράσει την πλήρη ικανοποίησή του από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε. Μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο το Υπουργείο φάνηκε επιτέλους διατεθειμένο να ακούσει και να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς του κλάδου μας, τις αντικειμενικές δυσκολίες μας και τα προβλήματα τα οποία καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αναμένουμε την τήρηση των δεσμεύσεων που δόθηκαν και έναν δίαυλο συνεχούς επικοινωνίας ώστε να οδηγηθούμε στην πλήρη ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων μας και την απρόσκοπτη συνέχιση του εκπαιδευτικού μας έργου. Επιπρόσθετα, ως ΠΑΣΑΝ θεωρούμε κομβική για την εξέλιξη του κλάδου την ημέρα αυτήν, μία ημέρα κατά την οποία η φωνή μας ακούστηκε εντός του Υπουργείου Παιδείας, ύστερα από χρόνια απουσίας μας. Ο Σύλλογος δυναμώνει και εξελίσσεται και με την στήριξη όλων των συναδέλφων βρίσκεται εδώ ώστε να διεκδικήσει και να κατακτήσει όσα πραγματικά δικαιούται, όσα θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας μας και όσα θα βοηθήσουν να συνεχίσουμε με το ίδιο σθένος, την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος το λειτούργημα το οποίο καθημερινά καλούμαστε να ασκήσουμε.