Μισθοί: ΑΝΑΤΡΟΠΗ με τις τριετίες – Τι θα γίνει την επόμενη διετία

Οι έκτακτες αυτές παροχές αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση και θα «γραφτούν» στον Προϋπολογισμό του 2023 με κόστος 343 εκατ. ευρώ.

, μετά την εαρινή έκθεση της Κομισιόν αλλά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που υπέβαλε η κυβέρνηση λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής.

Ακόµη πιο συντηρητική είναι η πρόβλεψη του Προγράµµατος Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κοµισιόν, καθώς παρέπεµπε το «ξεπάγωµα» των τριετιών στους κατώτατους µισθούς του ιδιωτικού τοµέα, στο ακόµη πιο µακρινό 2027. Συγκεκριµένα, εκτιµούσε ότι η ανεργία αναµένεται να µειωθεί σε 11,8% το 2023 και να αποκλιµακωθεί σε 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026.

Αλλά και στον προϋπολογισµό του τρέχοντος έτους η εκτίµηση του οικονοµικού επιτελείου για το ποσοστό της ανεργίας το 2023 είναι ότι θα διαµορφωθεί στο 12,7%. Να σηµειωθεί ότι προϋπόθεση για να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες είναι το ποσοστό της ανεργίας µεσοσταθµικά σε ετήσια βάση να πέσει κάτω από 10%.

Μάλιστα, ακόµη και κατά την προεκλογική περίοδο, ο Κωστής Χατζηδάκης, ερωτώµενος για το θέµα, δεν απέκλειε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν στο τέλος του 2023 µε Ιανουάριο του 2024, υπό την προϋπόθεση όµως να έχει πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, ακόµη κι αν «ξεπαγώσουν» οι τριετίες, οι αυξήσεις 10% ανά τριετία θα αρχίσουν να µετρούν από εκείνη τη χρονική περίοδο και όχι αναδροµικά από το 2012 που «πάγωσαν».

Ετσι, για παράδειγµα, κάποιος µισθωτός µε προϋπηρεσία 3 ετών την 1η Ιανουαρίου 2012 και προσαύξηση 10% στον µισθό του, αν δεν είχαν «παγώσει» οι τριετίες θα έπρεπε να πάρει επιπλέον 10% την 1η Ιανουαρίου 2015, κλείνοντας δηλαδή 6 χρόνια δουλειάς και επιπλέον 10% την 1η Ιανουαρίου 2018 όταν έκλεινε 9 χρόνια προϋπηρεσίας, δηλαδή συνολικά αύξηση της τάξης του 30% (10% από την πρώτη τριετία και +20% από τις δύο επόµενες). Οµως, ήρθε η Πράξη Υπουργικού Συµβουλίου αρ. 6, στο τέλος Φεβρουαρίου 2012, σε εφαρµογή του δεύτερου µνηµονίου και µαζί µε τη δραµατική µείωση του κατώτατου µισθού, προβλέφθηκε το «πάγωµα» των τριετιών έως ότου η ανεργία πέσει σε µονοψήφιο ποσοστό.

Μάλιστα, ακόµη κι αν αυτό συµβεί, για παράδειγµα το 2025, αυτό δεν σηµαίνει αυτόµατα ότι ο χρόνος θα «ξεπαγώσει» στο παράδειγµά µας, από το 2015 και µετά. Αν και υπάρχουν εισηγήσεις ώστε να µετρήσουν αναδροµικά οι τριετίες όταν έχουν διανυθεί στον ίδιο εργοδότη, µέχρι τώρα η Ν.∆. δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Οπως δεν έχει ξεκαθαριστεί και το τι θα συµβεί µε τους υψηλότερους µισθούς. Από τη στιγµή που δεν προβλέπεται κάτι ρητά στην κλαδική ή την επιχειρησιακή σύµβαση, εάν δεν υπάρξει ρητή πρόβλεψη σε νέο νόµο, ο εργοδότης µπορεί να θεωρήσει ότι οι τριετίες εµπεριέχονται στον µισθό.

ip[
Exit mobile version