Αίσθηση προκάλεσε η σύσταση της υπουργού Εσωτερικών προς τους Γερμανούς πολίτες σχετικά με τα .

Ξεμένουμε από τρόφιμα;

Συγκεκριμένα τους παρότρυνε να αποθηκεύσουν προμήθειες σε τρόφιμα και υγρά προκειμένου να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιθανές για μεγάλο διάστημα.

«Οι Γερμανοί πολίτες καλό θα είναι να είναι εφοδιασμένοι στα σπίτια τους με βασικές προμήθειες σε τρόφιμα». Αυτή είναι η συμβουλή που έδωσε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας μέσω συνέντευξής της.

Η γερμανίδα υπουργός προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων ικανών να προκαλέσουν καταστροφές σε βασικές υποδομές ύδρευσης και παροχής .

Ειδική λίστα

Προειδοποίησε μάλιστα για το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφές σε βασικές υποδομές ύδρευσης και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, παραπέμποντας τους πολίτες στην ειδική λίστα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις προμήθειες που πρέπει να έχει κάποιος.

Απαραίτητες προμήθειες για ένα άτομο θεωρούνται, λοιπόν, σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία οι εξής: 20 λίτρα σε νερό και υγρά, 3,5 κιλά σε σιτηρά, ψωμί, πατάτα, ρύζι και ζυμαρικά αλλά και 1,5 κιλό σε κρέας, ψάρι και αυγά. Οι προμήθειες αυτές αρκούν σε μία πρώτη φάση για δέκα ημέρες στο σπίτι, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον ψώνια.

Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών «έχουν κολλήσει» στην Ουκρανία

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών στη Γερμανία την ίδια ώρα προειδοποίησε ότι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών «έχουν κολλήσει» στην Ουκρανία λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών.

Ο Μάρτιν Φρικ είπε ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών σε εμπορευματοκιβώτια στα λιμάνια της Ουκρανίας δεν μπορούν να μεταφερθούν λόγω μη ασφαλών ή κατειλημμένων θαλάσσιων διαδρομών, καθώς και απρόσιτων λιμανιών. «Κανένα από τα σιτηρά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή τη στιγμή. Απλώς μένουν εκεί», είπε ο Φρικ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς σιταριού στον κόσμο, καθώς και σημαντικός παραγωγός καλαμποκιού. Περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι καλαμποκιού και περίπου 25 εκατομμύρια τόνοι σιταριού συγκεντρώθηκαν στη χώρα το 2020, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πολλές χώρες της βόρειας Αφρικής, ειδικότερα, εξαρτούν τη βασική τους διατροφή από το σιτάρι χαμηλού κόστους που φθάνει από την Ουκρανία.

«Ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως τα από την Ουκρανία», είπε ο Φρικ Παρά την αφθονία των καλλιεργειών που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες στην Ουκρανία, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) είπε ότι από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, έπρεπε να προσφέρει επισιτιστική υποστήριξη σε 2,5 εκατομμύρια Ουκρανούς εντός της χώρας και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες στη γειτονική Μολδαβία.

«Τα τρόφιμα πρέπει να φτάσουν σε όσους είναι παγιδευμένοι στην Ουκρανία και έχουν ανάγκη. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχει η ανάγκη να παρασχεθούν σε άλλα μέρη του κόσμου τρόφιμα που περιμένουν από την Ουκρανία, προκειμένου να μετριαστεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση», είπε ο Φρικ.

Η πείνα ως «όπλο»

Η πρόσβαση στα λιμάνια τόσο για εισερχόμενα όσο και για εξερχόμενα εμπορεύματα αποκλείστηκε είπε, εκφράζοντας φόβους ότι οι προμήθειες τροφίμων χρησιμοποιούνται ως όπλο στη σύγκρουση. «Η πείνα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως όπλο, ούτε από στρατιωτική ούτε από οικονομική άποψη», είπε.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, απάντησε στην επισιτιστική κρίση δεσμευόμενος ότι η Γερμανία θα παρέμβει και θα βοηθήσει όπου υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων λόγω του πολέμου, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

«Αυτός ο πόλεμος θα έχει συνέπειες σε όλο τον κόσμο», είπε την Κυριακή, απευθυνόμενος σε διαδηλωτές που τον κατηγόρησαν ότι παρατείνει τον πόλεμο στέλνοντας όπλα στη χώρα. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να ανησυχούμε για το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα πεινάσουν, ότι υπάρχουν χώρες που δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά και ότι όλη αυτή η πολεμική κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια επισιτιστική κρίση».