– Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η ενίσχυση των 800 ευρώ θα δοθεί σε 1,4 εκατ. εργαζομένους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και θα είναι ακατάσχετη.

Στην ανακοίνωση μιας τρίτης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του προχωρούν αυτή την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

O υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος μέλος και όχι ως εξαίρεση.

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν εκτός από τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, προσφέροντας διευκολύνσεις. Δυνατότητα αναστολής δόσεων για 3 μήνες.

Επεκτείνεται η ενίσχυση 800 ευρώ, που είναι ακατάσχετη. Καλύπτονται 1,4 εκατ. εργαζόμενοι, ελεύθεροι επιχειρηματίες και επιτηδευματίες που πλήττονται. Το συνολικό ποσό ξεπερνά για τον Απρίλιο τα 2 δισ. Σήμερα θα δοθούν οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται. Η λίστα είναι δυναμική και θα ανανεώνεται.

Θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το διάστημα 1-17 Μαρτίου

Η καταβολή του Δώρου Πάσχα θα πραγματοποιηθεί αλλά μεταγενέστερα προς ελάφρυνση των επιχειρήσεων.

Καταβολή έκτακτου επιδόματος σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία.

Γεωργιάδης: «Με ένα τηλεφώνημα η αναστολή πληρωμής χρεών»

Με τη σειρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως η αναστολή πληρωμής χρεών στις τράπεζες θα γίνεται με ένα τηλεφώνημα και πως όσοι επιθυμούν, μπορούν να αναζητήσουν εξατομικευμένες πιο ευνοϊκές λύσεις σε σχέση με το παρελθόν.

«Να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών που έχουμε κατακτήσει» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, και συμπλήρωσε:

«Σύνθημά μας “Όλοι μαζί θα πάμε μπροστά και κανένας δεν μένει πίσω”».

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως δεν θα υπάρξουν πλέον οχλήσεις σε συνεπείς δανειολήπτες. «Όποιος πλήττεται από την κρίση δεν θα πρέπει να ενοχλείται».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως σήμερα αναμένεται να δημοσιευτεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα επιτρέψει την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

«Επάρκεια υφίσταται. Όλες οι παραγγελίες (αντισηπτικά) είχαν παραδοθεί χθες αλλά μέχρι το απόγευμα υπήρχαν ελλείψεις» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, προσθέτοντας πως προφανώς δεν τηρείται το μέτρο για τρία αντισηπτικά ανά καρότσι.