: Η κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε τα νέα που θα ισχύουν από τον Σεπτέμβριο για τους ανεμβολίαστους σε εργασία, εστίαση και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ωστόσο ο αριθμός ρεκόρ των για όλη την περίοδο της πανδημίας που ανακοινώθηκε χθες φέρνει στο προσκήνιο τα σενάρια για αναπροσαρμογή των όπου χρειαστεί.

Ποιά τα σενάρια

Όπως αναφέρει το Newsbomb, το πρώτο βήμα που συζητείται είναι η επέκταση των , καθώς το μέτρο ήδη αφορά πλέον και τους ιδιώτες γιατρούς και τους φαρμακοποιούς πέραν των υγειονομικών και των εργαζομένων σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση αφορά σε πρώτη φάση τις Ένοπλες Δυνάμεις και σε δεύτερη όλους τους ένστολους στη χώρα καθώς η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ότι «υπάρχει το νομικό υπόβαθρο, υπάρχει ο νόμος, δεν χρειάζεται δηλαδή να θεσμοθετήσει κανείς κάτι τέτοιο, μπορεί να γίνει πλέον με υπουργική απόφαση» δείχνει ότι στο Μαξίμου δεν έχουν εγκαταλείψει την προοπτική αυτή.

Μια δεύτερη παρέμβαση που συζητείται αφορά το λιανεμπόριο και ειδικότερα τα εμπορικά κέντρα για τα οποία υπάρχει η σκέψη να επιτρέπεται η είσοδος μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα χρήσης , όπως πρότεινε το πρωί της Τετάρτης η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Η συζήτηση αυτή, πάντως, κάνει τους παράγοντες του εμπορίου να προειδοποιούν ότι τυχόν αλλαγή του μίγματος των για τον κλάδο τους θα έχει πολύ σημαντικές αρνητικές συνέπειες, στοιχείο που φαίνεται για την ώρα να έχει συνυπολογιστεί από την κυβέρνηση καθώς στις ανακοινώσεις Κικίλια δεν υπήρξε καμία αναφορά στο λιανεμπόριο και τα εμπορικά καταστήματα.

Σε κάθε περίπτωση τα όποια επόμενα βήματα θα γίνουν μετά τις 13 Σεπτεμβρίου και ειδικότερα μετά την αξιολόγηση της αποτύπωσης που θα έχουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην πορεία των και στην επίτευξη του τείχους ανοσίας χωρίς φυσικά να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πιο ακαριαίων παρεμβάσεων αν η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και ειδικότερα η πίεση στα νοσοκομεία είναι τέτοια που να το επιβάλλει.