: Αντιμέτωποι με τον πειθαρχικό έλεγχο θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν.

Πειθαρχικός έλεγχος για τους δημόσιους υπάλληλους

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδοι οι  που δεν κάνουν το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού θα έρχονται αντιμέτωποι με πειθαρχικό έλεγχο.

Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα φέρει ρύθμιση που θα προβλέπει αναστολή εργασίας με στέρηση μισθού.

Εμβόλιο ή στέρηση μισθού είναι επομένως το πρώτο δίλημμα για τους εργαζόμενους που μπαίνουν στις λίστες του , Μετά τις 16 Αυγούστου οι εργαζόμενοι σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων θα μπαίνουν σε αναστολή άνευ αποδοχών, ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους θα ενεργοποιούνται πειθαρχικές διαδικασίες. «Η μη τήρηση των υποχρεώσεων της νομοθεσίας αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Βορίδης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Οpen, o δημοσιουπαλληλικός κώδικας προβλέπει ποινή προσωρινής παύσης 3-12 μηνών με στέρηση αποδοχών για παράβαση καθήκοντος.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, επιχείρησε να «σβήσει» τη φωτιά που άναψε η Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο open για απολύσεις όσων δεν εμβολιάζονται. «Θα έρθει νομοθετική ρύθμιση, νομοθετικό πλαίσιο την επόμενη εβδομάδα που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα και επαναλαμβάνω ότι δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε καμία περίπτωση με απολύσεις», ανέφερε.

Η αναστολή σύμβασης με στέρηση μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Στο τραπέζι υπάρχει η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες με ειδικό ενδιαφέρον για την εκπαιδευτική κοινότητα καθώς η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία ανοιχτά σχολεία και πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοίνωσε ότι οι φοιτητές στα αμφιθέατρα με μάσκες και μοριακό ή , ενώ ζητά από το Υπουργείο Υγείας την ανάπτυξη δύο εμβολιαστικών κέντρων στους χώρους του ιδρύματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως «δεν υπάρχει όριο για την αναστολή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ισχύει όσο κρατά η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος. Η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια σε αυτή την περίπτωση. Εάν η επιχείρηση μπορεί για παράδειγμα να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της , πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων. Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση».

Για το Δημόσιο, επισήμανε ότι δεν υφίσταται συνταγματική δυνατότητα για απολύσεις και στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν σε αναστολή άνευ αποδοχών. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι στο θέμα των πατά σε «δύο βάρκες» παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ψήφισε το 2018 την υποχρεωτικότητα. Ερωτηθείς αν η υποχρεωτικότητα επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, σημείωσε ότι «αν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγηθεί στον υπουργό Υγείας και για άλλους κλάδους, προφανώς θα τη θεσπίσουμε».

Είμαστε μπροστά σε μία πορεία που έχει πολλά βήματα και φαίνεται ότι διανύουμε τα πρώτα εξ αυτών. Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιο είναι το επόμενο βήμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, το δήλωσε και ο κ. Θεμιστοκλέους αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη ότι τα σχολεία τον Σεπτέμβριο αλλά και τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι και θα είναι ανοιχτά. Δεν μπορεί όμως να είναι ανοιχτά χωρίς τους εκπαιδευτικούς και χωρίς τους φοιτητές, και έτσι όπως όλα δείχνουν η υποχρεωτικότητα θα έρθει για τους εκπαιδευτικούς, που σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι εμβολιασμένοι – περίπου στο 75% – χρειάζεται όμως πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.

Έτσι λοιπόν, το ένα κομμάτι είναι οι και από τη στιγμή που θα έρθει το πράσινο φως από την επιτροπή βιοηθικής μένει να δούμε τι θα γίνει με τους φοιτητές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι ώρας η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει θέμα υποχρεωτικότητας. Επομένως, τα μαθήματα όταν έρθει ο Σεπτέμβρης θα γίνονται είτε με είτε με self test και υποχρεωτικά με μάσκες μέσα στις σχολικές αίθουσες και τα αμφιθέατρα των σχολών.