: Νέοι κανόνες ισχύουν πλέον στα καταστήματα εστίασης και χώρους διασκέδασης, αφού χωρίζονται σε χώρους για εμβολιασμένους και μη.

Ποιά τα νέα μέτρα

Μέχρι και τα τέλη Αυγούστου όλοι οι κλειστοί χώροι, χώροι διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν μόνο για και με αυξημένο αλλά προκαθορισμένο αριθμό πελατών και επισκεπτών. Ταυτόχρονα σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες.

Τρία σήματα, τα οποία τοποθετούνται στις εισόδους των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας προβλέπονται από τις 16 Ιουλίου. Όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, οι εισερχόμενοι θα ελέγχονται μέσα από τη νέα εφαρμογή -για iPhone και Android κινητά- «».

«Χώρος Covid Free» – Όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο έχουν είτε , είτε πιστοποιητικό νόσησης.

«Πλήρως προσωπικό» – Το σήμα προβλέπεται για καταστήματα όπου επιβεβαιωμένα έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό

«Μεικτός χώρος» – Οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για PCR/μοριακό ή 48 ωρών για )

Σύμφωνα με τα που ανακοινώθηκαν για χώρους ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης ισχύουν τα εξής:

Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.

Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς στο 85% της χωρητικότητάς τους.

Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Ο ιδιοκτήτης ή υπεύθυνος του καταστήματος θα μπορεί να ελέγχει την αυθεντικότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού μέσω της εφαρμογής που σχεδίασε η ΕΔΥΤΕ GRNET, φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πιστοποιητικό προβλέπεται να δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου, για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και κανένα άλλο στοιχείο.

Η εφαρμογή θα σαρώνει αυτόματα το πιστοποιητικό και θα δείχνει το αντίστοιχο χρώμα. Το πράσινο θα αφορά τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν ήδη νοσήσει, το κίτρινο θα «διαβάζει» την περίπτωση των τεστ και το κόκκινο θα αφορά μη έγκυρα .

Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει αν θα δέχεται πράσινο και κίτρινο ενώ κατά τους ελέγχους δεν θα κρατώνται δεδομένα ή ιστορικό, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.