Υπουργείο Παιδείας: Έκθεσης Περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα

Υπουργείο παιδείας: Οδηγίες για τις μεταβολές σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας

Το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων δημοσιοποιεί την «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2019.

Στο δεύτερο μέρος (ΙΙ) παρατίθενται τα πάσης φύσεως περιστατικά σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της Υπηρεσίας κατά το έτος 2019, ανά θρησκευτική κοινότητα, συνοδευόμενα από ιστορικά, νομικά και στατιστικά στοιχεία κατά περίπτωση.

Συνολικά, για το έτος 2019 κατεγράφησαν πεντακόσια είκοσι τέσσερα (524) περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα ως εξής:

Χριστιανισμός: πεντακόσια δεκατέσσερα (514) περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, ληστείες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις).

Ειδικότερα:

Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων.

Στο τρίτο μέρος (ΙΙΙ) ακολουθεί γεωγραφική και στατιστική απεικόνιση των δεδομένων υπό μορφή χαρτών και γραφημάτων, με αποτύπωση: α) της γεωγραφικής κατανομής των περιστατικών στην Επικράτεια ανά Θρήσκευμα, β) της γεωγραφικής κατανομής του συνόλου των καταγεγραμμένων περιστατικών ανά Περιφέρεια, γ) της χρονολογικής κατανομής των περιστατικών ανά μήνα, δ) των εξιχνιασθέντων και μη εξιχνιασθέντων περιστατικών.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ν.Κεραμέως σημειώνει στο κείμενο με το οποίο προλογίζει την Έκθεση: «Η Έκθεση «Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» του 2019 εκτός από τα δεδομένα και την αναλυτική παρουσίασή τους, περιέχει και εκτενείς αναφορές για το ισχύον νομικό καθεστώς αλλά και για τις ιστορικές θρησκευτικές κοινότητες της χώρας. Η Έκθεση καθίσταται μια ασφαλής πηγή ενημέρωσης για όποιον επιθυμεί να αποκτήσει μια γενικότερη εικόνα για την πολιτική θρησκευμάτων της χώρας μας και τις αρχές στις οποίες βασίζεται. Αποτελεί, λοιπόν, άλλη μια δράση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της διαφάνειας και της ενημέρωσης».

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, κ. Γ.Καλαντζής αναφέρει: «Ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία που αποτελούν εχθρό της δημοκρατίας και της ειρήνης βασίζονται στην άγνοια, την ημιμάθεια και την αναπαράσταση του «άλλου» ως μιας απειλής που πρέπει να εξοντωθεί. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να κάνουμε αυτόν τον «άλλο», έναν φίλο. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι ο διάλογος, η ενημέρωση και η εκπαίδευση».

ip[
Exit mobile version