: Νέα έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH καταγράφει την άποψη των εμβολιασμένων αλλά και τα ποσοστά των ανεμβολίαστων.

Τι έδειξε η έρευνα

Η έρευνα καταγράφει ένα ένα συμπαγές αντιεμβιολιαστικό μέτωπο της τάξης του 30%, ίσως και πιο πάνω, το οποίο δύσκολα θα μεταπειστεί, ακόμα και υπό την πίεση των περιορισμών ή και της .

Είναι ενδεικτικό ότι στην ερώτηση «Εάν τα περιοριστικά μέτρα για τους γίνουν πιο αυστηρά, εσείς θα σκεφτείτε να κάνετε το εμβόλιο;» οι αρνητές απαντούν («όχι» και «μάλλον όχι») σε ποσοστό 85% ότι δεν θα εμβολιάζονταν ούτε σε αυτή την περίπτωση. «Ναι» και «μάλλον ναι» απαντά μόλις το 7%.

Στην περίπτωση που ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός πρόθυμο να κάνει το από τους σημερινούς αρνητές είναι το 10% (Ναι 2% και Μάλλον ναι 8%), ενώ αντίθετο εμφανίζεται το 76% (Μάλλον όχι 12% και Όχι: 66%) – ΔΓ/ΔΑ λέει το 12%.

Τείχος άρνησης VS τείχος ανοσίας

Υπό αυτό το πρίσμα και εφόσον η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH, επιβεβαιωθεί και από άλλες σχετικές μετρήσεις, τότε «το τείχος της άρνησης» δείχνει πολύ ισχυρό, καθιστώντας το «τείχος της ανοσίας», εξαιρετικά δύσκολο.

Ακόμα και τώρα, με τα τόσα εκατομμύρια εμβολιασμούς στην Ελλάδα και τον κόσμο, που δείχνουν ότι οι παρενέργειες είναι απειροελάχιστες και η προστασία από τη σοβαρή νόσηση μεγάλη, οι ανεμβολίαστοι επικαλούνται τα εξής επιχειρήματα για την άρνησή τους:

1. «Ανησυχώ γιατί το εμβόλιο εγκρίθηκε πολύ γρήγορα – δεν έχει δοκιμαστεί» (50%).

2. «Ανησυχώ για τις παρενέργειες» (47%).

3. «Αντιδρώ στην πίεση που ασκείται» (43%)

4. «Δεν εμπιστεύομαι τις ελληνικές αρχές» (30%).

5. «Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο αποτελεσματικό» (27%).

Μάλιστα οι ανεμβολίαστοι λένε ότι σε ποσοστό 59% ότι προτιμούν να νοσήσουν από κορωνοϊό, παρά να εμβολιαστούν. Μόνο το 6% προτιμά να κάνει το εμβόλιο από το να νοσήσει, ενώ το 13% δεν πιστεύει ότι θα νοσήσει από τον κορωνοϊό».

Τα στοιχεία των εμβολιασμών

Η κυβέρνηση και οι επιστημονικές επιτροπές μελετούν τώρα τα στοιχεία που προκύπτουν από την εξέλιξη των εμβολιασμών για να εξάγουν συμπεράσματα από την απόδοση της προσπάθειας να πειστούν οι αρνητές ή όσοι φοβούνται το , να προσέλθουν στο πρόγραμμα.

Τα στοιχεία στις αρχές Αυγούστου ήταν απογοητευτικά και κυμαίνονταν γύρω στα 12-15.000 πρώτα ραντεβού, ενώ στη συνέχεια, στα μέσα του μήνα, έπεσαν κι άλλο, σαφώς κάτω των 10.000 ημερησίως, λόγω μάλλον και των καλοκαιρινών διακοπών. Την τελευταία εβδομάδα ωστόσο παρατηρείται μία αυξητική τάση, που μένει όμως όχι μόνο να επιβεβαιωθεί, αλλά και να αυξηθεί, προκειμένου να θεωρηθεί αισιόδοξο μήνυμα.

Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, τα πρώτα ραντεβού κινήθηκαν στη ζώνη από 15.000 έως και 21.000 ημερησίως – με εξαίρεση, όπως πάντα την Κυριακή 29 Αυγούστου.