ΕΝΦΙΑ: Πώς να διορθώσετε τον λογαριασμό – Ποιά τα λάθη

Μείωση ενοικίου: Ποιά είναι τα «κρυφά» οφέλη για τους ιδιοκτήτες

: Οι φορολογούμενοι που είδαν στο φετινό εκκαθαριστικό λάθη έχουν την ευκαιρία να τα διορθώσουν, πριν από την πληρωμή του φόρου.

Ο νέος λογαριασμός εκδίδεται αυτόματα εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Εάν προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να κλείσει ραντεβού με την eφορία του για να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Οι διορθώσεις λαθών στο Ε9 δεν τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Τα πιο συχνά λάθη που χρήζουν διορθώσεων με υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, είναι:

1. Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα: Προκειμένου να υπολογιστεί έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ σε κενό ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, στο , να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:

Στη στήλη 10 του πίνακα 1, να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».
Στη στήλη 30 του πίνακα 1 να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ, εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα.
Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 να έχει αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό».

2. Λάθη στα στοιχεία κτισμάτων σε αγροτεμάχια.

3. Λάθη στα εμπράγματα δικαιώματα: Οι φορολογούμενοι αν δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, πληρώνουν ολόκληρο ΕΝΦΙΑ. Επίσης αν ξέχασαν να αναγράψουν την ηλικία του επικαρπωτή, δεν υπολογίζεται η έκπτωση στον ψιλό κύριο του ακινήτου.

4. Λάθη στα ποσοστά συνιδιοκτησίας: Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται αυτομάτως με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

5. Λάθη στην καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου.

ip[
Exit mobile version