: 50% στον δικαιούνται οι φορολογούμενοι που έχουν χαμηλά εισοδήματα και ταυτόχρονα η ακίνητη περιουσία τους δεν υπερβαίνει σε επιφάνεια τα 150 τμ και αξία τις 200.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη, Φοροτεχνικός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων

– Μειώσεις

Πλήρη απαλλαγή από το φόρο ακινήτων δικαιούται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία με βάση πάντα τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα και σωστά τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Για να λάβετε έκπτωση 50% θα πρέπει:

α. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

β. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ,τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Απαλλαγή πλήρη από τον χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω.

Για να λάβετε πλήρη απαλλαγή θα πρέπει:

Α. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Η πλήρης απαλλαγή αφορά περίπου 70.000 νοικοκυριά και για να τη λάβουμε θα πρέπει να πάρουμε υπόψη και πολύ σημαντικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, μην ξεχνάμε ότι για το προσδιορισμό του στο οικογενειακό εισόδημα, υπολογίζονται ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα, όπως οι αποζημιώσεις απολύσεων, καθώς επίσης και ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.

Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου που θα ληφθεί υπόψη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, θα συνυπολογιστούν επίσης τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ και τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων.

Όλα αυτά τα ποσά θα προστίθενται στα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογουμένου τα οποία θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο ή θα φορολογούνται αυτοτελώς. Εδώ αναφερόμαστε στο μισθό , στη συντάξεις, στα ενοίκια, στα κέρδη από επιχειρήσεις, στους τόκους καταθέσεων και όλα τα συναφή.

Επίσης , ενδεχομένως να υπάρχουν μεγάλα τεκμήρια διαβίωσης οπότε και εδώ θα υπάρχει πρόβλημα.

Για τον λόγο αυτό υποβάλλουμε φορολογικές δηλώσεις με πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να είναι σωστές και να μην μας δημιουργήσουν προβλήματα και προσέχουμε να τα δηλώνουμε όλα ορθά και επίσης ελέγχουμε με επιμέλεια το Ε9 όπου είναι το στοιχείο που μας καθορίζει τον ΕΝΦΙΑ από τα χαρακτηριστικά του ακινήτου ή των ακινήτων που έχουμε δηλώσει.

Διαβάστε ακόμη: